Pak een emmer en bespaar morgen al CO₂
Het is echt niet zo ingewikkeld om aan CO₂-reductie te doen bij het maken van beton. Neem een emmer, vul dat met je materiaal en kijk welk soortelijk gewicht je los gestort hebt. En voilà: daar is al één van de parameters om in te voeren in een korrelpakkingsmodel. Dat berekent vervolgens de optimale verhouding.
,,Je kan dit echt letterlijk morgen gaan doen”, zei Sonja Fennis gisteren in het webinar van Betonhuis over versnellers en korrelpakkingsoptimalisatie. Fennis werkt bij Rijkswaterstaat en is gepromoveerd op korrelpakkingoptimalisatie in combinatie met het ontwerpen van ecologisch beton. Peter Michels van Master Builders Solutions kwam in het online seminar aan het woord over versnellers. Ongeveer 80 mensen volgden de live uitzending die in het kader van Aan de slag met het Betonakkoord! werd gehouden en die achteraf ook te bekijken is.
Eigenschappen
Het bedrijf van Michels heeft diverse soorten versnellers ontwikkeld, elk met weer andere eigenschappen. ,,Op dit moment zijn we bezig met geopolymeer-hulpstoffen en die werken. We zijn nu zo’n vier á vijf jaar bezig om de juiste producten te maken.” In het webinar ging Michels uitgebreid in op de effecten van de verschillende hulpstoffen en wat ze betekenen voor onder andere de sterkteontwikkeling en eindsterkte van beton. Ook liet hij met microscopische foto’s het verdichtende effect van de versnellers zien. Met deze versnellers kan het cementgehalte flink worden verlaagd. Fennis toonde dat met eenvoudige maatregelen en de grondstoffen die al voorhanden zijn bij een bedrijf al vijf procent minder cement nodig is. Bij de productie van een betontegel met kalksteenmeel is de reductie zelfs 25 procent.
Aandacht voor nabehandeling
,,Er zit wel een grens aan”, zei Fennis. ,,Een lager cementgehalte betekent ook langer uitharden. Het is dan goed om aandacht te blijven besteden aan de nabehandeling. Zo kun je de kwaliteit beton borgen. Het zou zonde zijn als die minder wordt, want het kan juist zo lang meegaan.” Michels had al signalen uit de markt gekregen dat het allemaal niet voor eeuwig hoeft. ,,Ik kreeg al de vraag van iemand die maar voor 25 jaar wilde bouwen. Daarna moet het gedemonteerd worden of ergens anders gebruikt. Dat zijn voor ons nieuwe vragen. Vroeger kregen we die nooit.”
Bekijk de uitzending. Meer informatie staat op aandeslagmethetbetonakkoord.