Inbreng Betonakkoord bij rondetafelgesprek aanbestedingsbeleid Tweede Kamer
Op 27 september 2023 heeft Jacqueline Cramer, voorzitter van de uitvoering van het Betonakkoord en Bouwakkoord Staal, gesproken tijdens een rondetafelgesprek over het aanbestedingsbeleid. Ze vroeg de Rijksoverheid om een regierol te spelen bij het harmoniseren van aanbestedingseisen voor beton en staal in de bouw. De reactie van de Kamerleden was positief.
Het aanbestedingsbeleid is belangrijk om de bouwsector te verduurzamen, vooral omdat beton en staal aanzienlijk bijdragen aan CO₂-uitstoot en afval in de bouwsector. Om de gehele beton- en staalsector in de bouw mee te krijgen in de versnelde verduurzaming is wettelijke harmonisering van de aanbestedingseisen in contracten een cruciale factor. Volgens alle binnen het Betonakkoord en Bouwakkoord Staal betrokken partijen is dit noodzakelijk om drie redenen:
- het biedt een gelijk speelveld;
- het creëert voorspelbaarheid en zekerheid in de markt over toekomstige investeringen;
- het zorgt voor gezamenlijke opschaling van reeds beschikbare, innovatieve technologie.
Serieuze ambities
Er zijn ambities om de CO₂-uitstoot van staal met 80% en beton met minstens 70% te verminderen tegen 2030. Dit zou ook circulair gebruik van materialen bevorderen. Slim, modulair en circulair ontwerpen met behulp van IT-technieken kan duurzaamheid verder verbeteren, kosten-efficiëntie verhogen en bouwprocessen versnellen.
Ketenpartners willen versnellen
De ketenpartners van het Betonakkoord en Bouwakkoord Staal hebben het huiswerk gedaan om deze plannen grootschalig uit te voeren. Een belangrijk aspect is de koploper-peloton aanpak, waarbij innovatieve opdrachtgevers gunningscriteria gebruiken om innovaties in aanbestedingen te bevorderen. Wettelijke harmonisering van contracteisen is essentieel om de hele bouwsector in deze inspanning te betrekken.
Lees het nieuwbericht op de website van het Betonakkoord. Of bekijk alle stukken op de website van de Rijksoverheid.