kennispagina

3 meter hoge sleufsilo in Gersloot

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 19 oktober 2021 Laatste update 14 maart 2023

Maatschap Knobbe in Gersloot (Fr) heeft een nieuwe sleufsilo aangelegd met 3 m hoge wanden. Door gebruik te maken van de LA-keerwanden kan er tot aan de rand van de sleufsilo met zware shovels en tractoren gereden worden.

De LA-keerwanden zijn door Bosch Beton speciaal ontwikkeld voor agrarische toepassingen, zoals sleufsilo’s, biogassilo’s en silo’s voor vaste mest en zijn gemaakt van zelfverdichtend hogesterktebeton (betonsterkteklasse C60/70). Samen met de milieuklasse XA3 zijn de keerwanden minder gevoelig voor aantasting door perssappen.

Drukkrachten opvangen
Door de constructie kunnen deze wanden zware druk- en stootkrachten opvangen. Hiervoor zijn de platen voorzien van een voet van 2,10 m en een hak van 0,3 m. De voetzijde zorgt ervoor dat tot aan de rand kan worden ingekuild met zwaar materieel. De hak zorgt voor maximale stabiliteit en veiligheid. De leverancier geeft een productgarantie van twintig jaar. De wanden hebben een ontwerplevensduur van vijftig jaar.

Betonhuis Cement - Agrabeton - Sleufsilo Gersloot

Door de licht konische vorm van de keerwanden zorgen ze voor het juiste afschot voor de afvoer van perssappen en/of regenwater.

Konische vorm
Doordat de voet in de sleufsilo zit en dienst doet als silovloer, gaat er geen inkuilhoogte verloren en is de opslagcapaciteit makkelijk te berekenen. De silo die de melkveehouders hebben aangelegd, is 60 m lang en 17 m breed en heeft een bruto-inhoud van ruim 3.000 m3. Omdat de keerwanden zowel in het opstaande wandgedeelte als in het voetgedeelte een licht konische vorm hebben, zorgen ze voor het juiste afschot voor de afvoer van perssappen en/of regenwater. Door de afgeronde hoeken aan de bovenzijde van de wand raakt het kuilfolie niet beschadigd. Aan de buitenzijde kunnen indien gewenst spanbanden worden gemonteerd voor het extra aanspannen en vastzetten van de kuilfolie.

Optimale conservering
Het doel van de familie Knobbe is helder: alles in het werk stellen om het ruwvoer optimaal te kunnen conserveren.

Lees ook

Kennispagina
Betonhuis Cement - Agrabeton - Sleufsilo

Zes sleufsilo’s op een rij

Lees meer
Kennispagina
Het storten van de vloer met een pomp in aardappelbewaarloods

Nieuwe bewaarloods voor opslag pootaardappelen

Lees meer
Kennispagina
Meer vraag naar opslag vaste mest (4)

Meer vraag naar opslag vaste mest

Lees meer