kennispagina

385 m lang kavelpad in Almkerk

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 17 september 2020 Laatste update 14 maart 2023

Landbouwbedrijf Straver in Almkerk heeft een nieuw betonnen kavelpad aangelegd van 385 meter lang. Met het pad zijn de percelen onder alle weersomstandigheden makkelijk te bereiken met zwaar materieel en kan er eenvoudiger gemanoeuvreerd worden met machines.

Eigenaar Bert Straver heeft bewust gekozen voor een in het werk gestort kavelpad. Het heeft een lange levensduur en verzakkingen treden niet op ten opzichte van bijvoorbeeld een verharding in asfalt. In stapjes wil de akkerbouwer het kavelpad verder verharden tot uiteindelijk 1,5 km zodat alle percelen via een verharding bereikbaar zijn.

Eenzijdig afschot

Na het fijnprofileren van de bestaande ondergrond met menggranulaat, heeft Roos Groep het 4 m brede pad aangebracht met een slipformpaver (betonsterkteklasse C35/45, milieuklasse XF3). Het beton is geleverd met kiepers en van daaruit met een kraan in de paver gebracht. Om waterplassen te voorkomen, is het pad eenzijdig onder afschot gelegd. De afwerking gebeurde met een bezemstreek waarna het oppervlakte is behandeld met een curing compound. Deze nabehandeling verbetert de eindkwaliteit van het oppervlak.

 

Krimpvoegen

Elke 4 m1 is een krimpvoeg aangebracht waarbij de 200 mm dikke verharding tot circa 70 mm is ingezaagd met een zaagbalk. Hiermee wordt voorkomen dat er op willekeurige plaatsen scheurvorming ontstaat. De krimpvoeg scheurt onder de zaagsnede verder naar beneden. Door het onregelmatige patroon van zo'n scheur treedt interlock op. Dit betekent dat links en rechts van de scheur het beton in elkaar blijft haken. De betonweg blijft zo op hoogte liggen.


Levensduur

“Als het op verhardingen aan komt zijn wij echte betonmannen”, zegt Bert, die het bedrijf runt samen met zijn broers Adriaan en Johannes. “Met beton hebben we vertrouwen in de levensduur.”