kennispagina

770 meter lang kavelpad met grasbetonplaten

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 2 augustus 2019 Laatste update 14 maart 2023

Op het melkveebedrijf De Wildhoeven in Egmond aan de Hoef (NH) heeft SIM beton een 770 m lang kavelpad aangelegd met grasbetonplaten.

Gras groeit door grasbetonplaten

Het kavelpad is 4 m breed. Hiervoor zijn grasbetonplaten gebruikt van 2 bij 1 m. De 120 mm dikke platen zijn in de breedte gelegd. Groot voordeel van grasbetonplaten is het open karakter waardoor gras kan groeien. Het kavelpad is daardoor goed overrijdbaar terwijl de groene omgeving in tact blijft.

Zonder fundering

Dit formaat grasbetonplaten heeft vijftig ronde gaten van ø 155 mm waardoor gras kan groeien. Door de opening wordt ook het overtollige water afgevoerd. De platen hebben een constructieve wapening en kunnen een aslast verdragen van 13 ton. De grasbetonplaten worden toegepast zonder fundering. De ondergrond, in dit geval een weiland, is gefreesd en geëgaliseerd. Vervolgens heeft loonbedrijf Jan Hes de grasbetonplaten rechtstreeks op de geëgaliseerde bodem gelegd en aangevuld met de vrijgekomen grond. Na inzaaien met een grasmengsel oogde het kavelpad na enkele weken mooi groen.

Agrarische grond

Een bijkomend voordeel van de toepassing van grasbetonplaten op deze manier is dat er geen grondverbetering is toegepast en de grond aangemerkt blijft als agrarische grond. Ook is er geen omgevingsvergunning nodig.


Lees ook

325 m betonnen kavelpad aangelegd in een dag