De verwachting is dat het aantal afgegeven vergunningen weer toeneemt als het wetsvoorstel ‘Stikstofreductie en natuurverbetering’ van minister Schouten wordt aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer.
Aantal agrarische vergunningen naar dieptepunt
Het aantal verleende vergunningen voor stallen, loodsen, hallen en kassen stevent in 2020 af op een historisch dieptepunt. Niet eerder zijn er zo weinig vergunningen afgegeven.
Hoewel het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog geen cijfers over het vierde kwartaal van 2020 heeft gepubliceerd, lijkt het aantal agrarisch gerelateerde vergunningen dit jaar flink lager uit te komen dan vorig jaar. 2019 was al een dieptepunt met 1.435 afgegeven vergunningen. 2020 stevent af op een aantal van ongeveer 1.200, want in de eerste drie kwartalen komt het CBS niet verder dan 943 verleende vergunningen. Aangezien het vierde kwartaal historisch gezien het minst bijdraagt, zal het aantal afgegeven vergunningen in 2020 ver onder het niveau van 2019 blijven. Het aantal vergunningen is een goede indicator van de bouwwerkzaamheden die het komend jaar plaats gaan vinden.
Stikstofcrisis oorzaak
Agrarische bouwdeskundigen wijzen naar de stikstofcrisis als de belangrijkste oorzaak. De onduidelijkheid rondom het stikstofbeleid van de overheid weerhoudt agrariërs ervan om plannen te maken en te investeren. De stikstofcrisis ontstond op 29 mei 2019 toen het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de Raad van State werd afgeschoten. Via de PAS konden veehouders vergunningen aanvragen ondanks een kleine verhoging van de stikstofneerslag op Natura2000-gebieden. Een direct gevolg van het verdwijnen van de PAS is dat de stikstofneerslag in Nederland naar beneden moet voordat er gebouwd kan worden.
Niet meer op oude niveau
De verwachting is dat het aantal afgegeven vergunningen weer toeneemt als het wetsvoorstel ‘Stikstofreductie en natuurverbetering’ van minister Schouten wordt aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. Veehouders hebben dan duidelijkheid over wat er de komende jaren van hen verwacht wordt. Toch zal het aantal afgegeven vergunningen niet meer terugkomen op het oude niveau, is de verwachting. Kabinet en provincies hebben verschillende stoppersregelingen in het leven geroepen om de veestapel in Nederland rondom Natura2000-gebieden te verminderen. Ook zal de schaalvergroting door blijven zetten waardoor er in Nederland minder agrarische bedrijven komen.