kennispagina

Beton: altijd handig

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 30 april 2021 Laatste update 14 maart 2023

Dat beton een veelzijdig product is, weten we natuurlijk al lang. Soms biedt het oplossingen op een wel heel bijzondere plaats, zoals bij Mechiel Schakel uit Holten.

Jarenlang is Schakel transporteur van vleesstieren en kalveren. Daarbij groeide bij hem het besef dat het laden van deze dieren beter kon. Hij bouwde een zeecontainer om tot een laadplatform waardoor stieren en kalveren via een stijgingspercentage van slechts 5 procent zo de vrachtwagen in lopen. Bij een standaard vrachtwagenklep is het stijgingspercentage 30 procent.


Beton op bodem zeecontainer

Om de zeecontainer geluidsarm te maken én om te zorgen voor voldoende grip van de dieren, heeft hij op de bodem van de zeecontainer een gewapende laag van 100 mm beton gestort met daarop een profiel. Door deze uitvoering blijven de dieren rustig en wandelen ze door de zeecontainer probleemloos de veewagen in.
 


Extra aandacht voor dierenwelzijn

De container is met hydrauliek in hoogte verstelbaar om zo naadloos aan te kunnen sluiten bij de veewagen. Voor gebruik in de nacht is de container voorzien van voldoende licht. Het laden van een veewagen kost normaal veertig minuten. Nu zijn er wagens bij die in 25 minuten zijn volgeladen. De slachterij is blij met extra aandacht voor dierenwelzijn.