nieuwspagina

‘Beton is de beste hokafscheiding’

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief juni 2021 18 juni 2021 Laatste update 13 december 2022

Mede door de aandacht voor natuurlijk gedrag bij dieren in de veehouderij, wint de Wroetstal van de gelijknamige stichting aan populariteit.  

Onlangs zijn twee varkenshouders gestart en vier nieuwe varkenshouders gaan binnen afzienbare tijd deelnemen aan het concept. Daarmee komt het totaal aantal varkenshouders op negentien. De Wroetstal valt extra op nu de aandacht voor dierenwelzijn in de veehouderij – en het uitoefenen van natuurlijk gedrag - steeds verder toeneemt. Anders dan in een traditionele stal, kunnen de varkens hier volop wroeten. Het is een houderijconcept dat de ruimte opvult tussen de traditionele varkenshouderij en de biologische houderij.  

Dik pakket zaagsel

Familie Van den Kamp heeft begin dit jaar de eerste varkens opgelegd in een Wroetstal. De vleesvarkens liggen hierbij in een dik pakket met zaagsel. Achterin de hokken is een verhoogd stalen rooster met daaronder een mestkelder – het zogenoemde varkenstoilet - waarop de dieren hun behoefte kunnen doen. Omdat de vloer van de stal op 2 procent afschot ligt, lopen de varkens het zaagsel automatische steeds verder naar achteren totdat het onder het verhoogde stalen rooster in de mestkelder belandt. Twee á drie keer per week strooit de varkenshouder vooraan in het hok vers zaagsel bij.

Beton is de beste hokafscheiding 3

Betonnen hokafscheidingen absorberen warmte en vocht beter dan kunststof.

Bezemprofiel in vloer

Grondlegger van de Wroetstal is Jan Broenink. Met genoegen ziet hij hoe zijn houderijconcept steeds verder groeit: in afzet van het varkensvlees en vervolgens in varkenshouders die willen deelnemen. Over het concept heeft hij goed nagedacht. De hokken zijn smal en diep. Hierdoor duurt het langer voordat het verse zaagsel achter in de mestkelder belandt en worden de strooiselkosten in de hand gehouden. Daarnaast mag de vloer niet te glad zijn. Broenink adviseert het beton direct na het storten af te werken met een spaan en vervolgens met een harde bezem een profiel te maken over de breedte van het hok. De ruwheid voorkomt dat het zaagsel door de varkens snel naar achteren wordt gelopen.  

Wapening vereist

De varkens leven in groepen van 20 tot maximaal 32 dieren. Hierdoor zijn de hokken relatief groot en bewegen de dieren veel. Dit komt de kwaliteit van het vlees ten goede. De betonnen vloer in het hok bij dit houderijconcept is veelal 150 mm dik en voorzien van een wapening. Hierdoor kan de vloer bereden worden met een shovel. Dit is handig om het resterende zaagsel uit de hokken te verwijderen als de varkens naar het slachthuis gaan. Ook treedt er wel eens ophoping van mest/zaagsel op achterin het hok, net vóór het varkenstoilet. Met de shovel kan het teveel aan zaagsel weggehaald worden.

Beton is de beste hokafscheiding 2

Achterin de stal het varkenstoilet: een verhoogd stalen rooster boven een mestkelder waar varkens hun behoefte kunnen doen boven. Het zaagsel wordt door de hellende vloer automatisch naar achteren gelopen en belandt onder het rooster door ook in de mestkelder.

Betonnen hokafscheiding

Varkenshouders die deelnemen aan het concept moeten aan specifieke regels voldoen, zoals GMO-vrij voer en voldoende leefruimte per varken. Wel mogen de varkenshouders zelf kiezen welke hokafscheiding ze gebruiken: kunststof of beton. Broenink hoeft zelf niet lang na te denken over zijn keuze: “Beton”. Betonnen hokafscheidingen absorberen warmte en vocht beter dan kunststof. Dat is gunstig bij dit houderijsysteem omdat de luchtvochtigheid iets hoger ligt. Daarnaast is een betonnen hokafscheiding zeer robuust.

Hoge kwaliteit mest

De mest uit de stal heeft een hoge kwaliteit omdat er door het gebruik van zaagsel veel organische stof in zit. Daarnaast wordt de ammoniak uit de urine voor een groot deel gebonden in de vaste mest. Broenink is in zijn nopjes met zijn concept: “We maken een stukje varkensvlees met respect voor mens, dier en milieu tegen een eerlijke prijs.”

Lees ook

Kennispagina
Agrabeton - Livar-stal

Robuuste varkensstal met uitloop

Lees meer
Kennispagina
Stal van de Toekomst

Varkensstal van toekomst heeft dagontmesting

Lees meer
Kennispagina
Varkenshoff

‘Varkenstoilet werkt prima’

Lees meer