nieuwspagina

Betonhuis is twee betonnen kunstwerken rijker

Auteur: Cindy Vissering. Foto's: Betonhuis 27 augustus 2019 Laatste update 3 oktober 2019

Het Betonhuis is twee betonnen kunstwerken in de tuin rijker. Het zijn ontwerpen van een watertoren, gemaakt in beton door de Master-studenten Architecture van de TU Eindhoven. De watertoren is een functionele structuur waarbij de vaak betonnen constructie in het zicht gelaten wordt.

French Concreteness

De Master-studenten hebben in aanloop naar de betonworkshop de kenmerken van de Franse betonarchitectuur bestudeerd. Als voorbeeld kwamen de architectenbureaus Bruther en Muoto naar voren. Ze ontwerpen ruimtes die adaptief zijn met een duurzame ruimtelijkheid. Een uitstekend onderwerp voor een seminar over Brutalisme en Frans beton. De studenten interviewden Yves Moreau, partner van het Franse architectenbureau Muoto. Meer informatie over Frans beton is te lezen op French Concreteness.

Betonworkshops

Speciaal voor TU-studenten van de opleidingen Architecture en Structural Design / Structural Engineering biedt Tektoniek University jaarlijks betonworkshops aan. De workshops worden gecoördineerd door Siebe Bakker (bureaubakker), Weber Beamix zorgt voor het beton. In deze hands-on workshops maken de studenten kennis met het materiaal beton door er zelf fysiek mee aan de slag te gaan. Zo ontwikkelen zij zich in het vinden van praktijkgerichte oplossingen en het aannemen van een interdisciplinaire ontwerphouding. Specifieke aandacht gaat uit naar vormstudie, textuur, slimme detaillering en (het voorspellen en beproeven van) constructieve prestaties. Lezingen en/of critics vanuit de ontwerppraktijk en/of betonsector worden toegevoegd aan het programma.

Tektoniek University is een uiting van Betonhuis Cement.