kennispagina

Betonnen kavelpad van twee parallelle stroken

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief juni 2020 22 juni 2020 Laatste update 14 maart 2023

In Leidschendam is een kavelpad van twee parallelle betonplaten aangelegd van 230 m strekkende meter.

Duurzame oplossing

Het pad bestaat uit twee parallelle betonplaten met een tussenruimte van 0,6 m. De melkveehouder heeft hiervoor gekozen omdat het een duurzame en relatief goedkope oplossing is voor een kavelpad met een breedte van 3 m. Voordeel is verder dat de weilanden onder alle weersomstandigheden bereikbaar zijn voor werkzaamheden. De platen hebben een lengte van 3,50 m en een breedte van 1,20 en zijn 140 mm dik. De gebruikte betonplaten zijn voorzien van een stroeve toplaag en een dubbele wapening die zware belasting mogelijk maakt. Het toegepaste beton heeft betonsterkteklasse C50/60 en milieuklasse XA3. De maximale aslast van de verharding is 15 ton.

Geëgaliseerd zandbed

De Keij Betonplaten adviseert om de platen te leggen op een zandbed van minimaal 100 mm. Hiervoor moet er gebruik gemaakt worden van grof zand, zoals drainage- of brekerszand. Dit zandbed moet worden aangelegd op een geëgaliseerde ondergrond die vrij is van puin en andere obstakels. Het beste is volgens de leverancier om de bovenlaag door middel van lasergestuurde apparatuur nauwkeurig te egaliseren.
Voor een goede waterafvoer is het raadzaam de betonplaten te leggen onder een afschot van 0,8 tot 1,5 procent. Bij het leggen van de betonplaten is het gebruik van afstandhouders aan te bevelen, zodat er een voeg van 5 mm ontstaat. Deze voegen moeten na het leggen met zand worden ingeveegd.