kennispagina

Boomkwekerij beter toegankelijk met kavelpad

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 5 november 2019 Laatste update 14 maart 2023

Bij boomkwekerij J.D. van de Bijl in Lienden zijn een containerveld en meerdere kavelpaden aangelegd. In totaal betreft het 5.200 m2 aan betonplaten.

Restwaarde belangrijk bij investering in kavelpaden

Het maken van containervelden, voor het oppotten van bomen en planten en het aanleggen van kavelpaden, maakt een snelle opgang onder boomkwekers. Dit jaar heeft De Keij Betonplaten al 40.000 m2 aan betonplaten geleverd voor deze toepassing in een straal van 3 km rondom Dodewaard in de Betuwe.

Eenvoudig verwijderen
Containervelden worden gelegd op een puinlaag met daarop 10 cm zand of op kleigrond met daarop een zandbed van minimaal 5 cm. Kavelpaden liggen vrijwel altijd op kleigrond met een zandbed van minimaal 5 cm. Omdat boomkwekers vaak gebruik maken van huurgronden, kan het kavelpad eenvoudig verwijderd worden na afloop van de huur en worden hergebruikt op een andere locatie. “De restwaarde is voor boomkwekers een belangrijk item om te investeren in kavelpaden”, zegt Klaas van Binsbergen, leverancier van de betonplaten.

Twee platen naast elkaar
Boomkwekerij J.D. van de Bijl heeft gekozen voor betonplaten van 2 bij 2 m. Het containerveld is ongeveer 4.000 m2 groot. Voor de kavelpaden zijn twee platen naast elkaar  gelegd, zodat het pad 4 m breed is. Alle betonplaten zijn 140 mm dik en kunnen 20 ton aslast verdragen. De betonsterkteklasse is C50/60 en de gehanteerde milieuklasse is XA3. De betonplaten zijn voorzien van wapening in het midden van de plaat. De wapening vangt de aslasten op zodat de platen niet breken bij zware belasting door vrachtverkeer.

Driehoeksplaten op T-splitsing
Op T-splitsingen heeft de boomkweker gebruik gemaakt van driehoeksplaten. Dit zijn halve betonplaten die passen in de hoek van de T-splitsing. Hierdoor kunnen tractors en vrachtwagens eenvoudiger de bocht nemen. De betonplaten die dit jaar geleverd zijn bij deze boomkwekerij, zijn niet de enige. Ook in voorgaande jaren heeft de kweker kavelpaden aangelegd. Minder modder en een goede bereikbaarheid zijn de belangrijkste redenen waarom boomkwekers investeren in betonplaten.