kennispagina

Brandveilige stal voor moederdieren

Agrabeton Nieuwsbrief, maart 2019

In Hoogeloon (NBr) heeft de familie Beerens een nieuwe stal gebouwd voor 17.000 vleeskuikenouderdieren. Bij de bouw is veel aandacht besteed aan de brandveiligheid.

Brandwerende maatregelen in stallen

Bouwbedrijf Agrion uit Mariahout heeft hierbij voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe Du.Panel X dakisolatieplaten. Deze platen voldoen aan brandklasse B en hebben een kern van hard polyisocyanuraat (PIR). De isolatieplaten hebben aan beide zijden een bekleding van aluminiumfolie. Ook in de geïsoleerde prefab betonnen zijwanden van de stal is gebruik gemaakt van een PIR-isolatie. Daarnaast zijn er brandmuren geplaatst tussen de nieuwe stal en de bestaande stal en tussen de nieuwe stal en de eierinpakruimte. De brandmuren bestaan uit prefab betonelementen van 150 mm die zijn afgekit met een brandwerende kit.
 

Technische ruimte

Kortsluiting of oververhitting van technische installaties is één van de belangrijkste oorzaken van stalbranden. Daarom is de technische ruimte afgeschermd van het stalgedeelte. Op het bedrijf van de familie Beerens is de technische ruimte in een hoek van de stal gesitueerd. In deze hoek is een schuine prefab betonnen wand van 150 mm geplaatst zodat er een technische ruimte ontstaat van ongeveer 4 m2. Hierin zijn de installaties aangebracht. De prefab muur staat op de betonnen stalvloer en loopt door tot aan de dakisolatie waar het geheel is afgewerkt met een pakket van steenwol.

Minder grondeieren

De stal waarin de vleeskuikenouderdieren verblijven is 105 m lang en 24 breed. Vóór de stal is nog een eierinpakruimte en sanitaire ruimte gebouwd van 35 m breed en 12 m diep. In de stal is een centrale scharrelruimte met links en rechts een beun. De beun bestaat uit houten roosters en ligt 20 cm hoger dan de scharrelruimte. Op de beun kunnen de kippen eten en drinken. De legnesten staan op de beun tegen de zijwanden van de stal. Normaal gesproken is de beun hoger dan 20 cm. Maar de ervaring van de familie Beerens is dat een hoge beun meer kans geeft op grondeieren.

Curing compound

Onder de beunen is een in het werk gestorte mestkelder gemaakt van 1 m diep. De wanden en putvloer zijn 150 mm dik. De betonvloer tussen de beunen is 120 mm dik en voorzien van dilatatievoegen zodat er vakken ontstaan van ongeveer 6 m bij 6 m. Het gebruikte beton heeft een betonsterkteklasse C20/25 en milieuklasse XA3. De vloer is monolitisch afgewerkt en voorzien van een curing compound. Dit is noodzakelijk voor het vasthouden van voldoende vocht in de toplaag en dus een voldoende verharding van het oppervlak.

Lees ook

Drie sterren kippenstal met overdekte uitloop