kennispagina

Containerveld van 250 betonplaten

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 19 oktober 2021 Laatste update 14 maart 2023

In Echteld (Gld) heeft leverancier De Keij een potplantenveld aangelegd met prefab betonplaten. Het veld van 1.000 m2 is het tweede veld dat het bedrijf bij deze potplantenkweker aanlegt.

De gebruikte betonplaten hebben een afmeting van 2 bij 2 m, zijn 140 mm dik en voorzien van een enkele wapening. Hierdoor zijn de platen overrijdbaar door voertuigen met een maximale aslast van 15 ton. Voordeel van een containerveld met betonplaten is dat deze platen zeer robuust en onderhoudsarm zijn ten opzichte van een containerveld waarbij gebruikt gemaakt wordt van een doek. Ook groeit er nagenoeg geen onkruid tussen de potten. Tot slot behouden betonplaten een waarde en kunnen ze ook weer worden hergebruikt.
 

Betonhuis Cement - Agrabeton - Containerveld 1

Met een zuignap op de kraan van de vrachtwagen worden de platen direct op de juiste plaats in het containerveld gelegd.

 

Open ruimte van 200 mm
Tussen elke rij betonplaten houdt de potplantenkweker een open ruimte van 200 mm. In de gleuf die zo ontstaat, plaatst hij om de 3 m een betonnen paal waar enkele draden langs gespannen worden. De potplanten worden tegen de draad geplaatst. Het containerveld is waterpas aangelegd. Regenwater stroomt daardoor altijd door de gleuven weg en infiltreert op locatie. De planten worden van water en voedingsstoffen voorzien middels een druppelslang.

Betonplaten zonder hijsgaten
De betonplaten hebben geen hijsgaten. Hierdoor kunnen alle platen mooi tegen elkaar gelegd worden en zijn er geen openingen tussen of in de platen. Een zuignap op de kraan van de vrachtwagen plaatst de platen rechtstreeks van de vrachtwagen op de juiste plaats in het containerveld.

Tegelstroeve afwerking
De afwerking van de platen is ‘tegelstroef’. Dit houdt in dat de betonplaten geen extra behandeling hebben gehad om het oppervlak gladder te maken (via schuren) of stroever (via aanbrengen van een bezemstreek). De potplantenkweker is tevreden over het eindresultaat.