Duur staal werkt door in betonsector
Staalprijzen zijn in een jaar tijd verdrievoudigd. Dit heeft ook consequenties voor de betonsector. Gewapend-betonproducten kunnen 10 tot 20 procent duurder worden, schatten leveranciers in.
De genoemde prijsstijging van het staal is een vergelijking van de dagprijzen. Contractprijzen (drie- of zesmaands) zijn tot nu toe minder extreem gestegen. Oorzaken van de prijsexplosie zijn divers. Allereerst zijn er de invoerheffingen op staal (Steel Safeguard). De Europese Commissie heeft in juli 2018 invoerheffingen ingevoerd voor bepaalde staalproducten om Europese staalproducenten te beschermen. De maatregel loopt officieel tot eind juni 2021. Europa zal de importmaatregelen echter pas versoepelen als ook de grote economieën (China en de VS) dat doen.
Lagere productie door Covid-19
Door de invoerheffingen zijn staalexporterende landen zich op andere markten gaan richten dan Europa. Bij aanvang van de uitbraak van Covid-19 was dat nog geen probleem: Europese staalbedrijven schroefden hun productie terug omdat er tijdelijk minder vraag naar staal was (o.a. vanuit de automobielindustrie). Maar nu de economie zich in rap tempo herstelt en de vraag in Europa toeneemt, is er een tekort aan staal. Er is in Europa weinig staal beschikbaar en de levertijden van bepaalde staalproducten zijn opgelopen van twee naar vijf maanden.
Hoeveelheid wapening bepalend
Voor gewapend-betonproducten heeft deze ontwikkeling tot gevolg dat de prijzen zullen toenemen. Op welk moment de prijzen verhoogd worden en met hoeveel, is sterk afhankelijk van de voorraad van het bedrijf en de hoeveelheid wapening dat in een product verwerkt wordt. Een stijging van 10 tot 20 procent is zeer aannemelijk, denken leveranciers.