kennispagina

Eén op drie varkenshouders heeft bouwplannen

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief december 2020 16 december 2020 Laatste update 18 december 2020

Ruim 15 procent van de varkenshouders in Nederland wil binnen nu en twee jaar investeren in een nieuwe varkensstal. Daarnaast heeft bijna 16 procent plannen om de stal te renoveren of verduurzamen. 

Dat blijkt uit resultaten van de jaarlijkse data-actualisatie van AgriDirect onder Nederlandse varkensbedrijven. Ruim negenhonderd bedrijven hebben informatie gedeeld over bedrijfsactiviteiten waaronder het investeren in varkensstallen. 

Lichte stijging nieuwbouwplannen 

Het percentage varkenshouders dat wil investeren in nieuwbouw is licht hoger dan vorig (15,4% in 2020, 14,8% in 2019). Dit kan niet gezegd worden van het percentage varkenshouders dat wil renoveren of verduurzamen. Vorig jaar lag dat percentage op 18,9 procent. Dit jaar ligt dat op 15,8 procent. Meest genoemde onderdelen om te renoveren/verduurzamen zijn het dak, de stalvloer en de gevel. 

Vrijwillige stoppersregeling 

Overigens zullen ook veel varkensbedrijven hun activiteiten stoppen. Op de stopperssubsidie die landbouwminister Schouten in het leven heeft geroepen, hebben 503 varkenshouders ingeschreven. 407 varkenshouders voldoen aan de voorwaarden. Zowel belangenorganisatie POV als adviesbureau DLV schatten in dat 50 tot 60 procent daadwerkelijk zal tekenen voor de stoppersregeling. Dit komt neer op ruim tweehonderd bedrijven. Het kabinet heeft 455 miljoen euro gereserveerd voor de vrijwillige stoppersregeling. 

Lees ook: Robuuste varkensstal met uitloop