kennispagina

Erf vernieuwd met verschillende betonproducten

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 17 september 2020 Laatste update 14 maart 2023

Biologisch pluimveehouderij Dennenhoeve van de familie Sijbenga in Hooghalen (Dr) heeft het erf flink onderhanden genomen. Er is een betonnen kavelpad aangelegd, een betonnen opslag voor de vaste mest en het erf is verhard met betonnen haakklinkers.

De familie Sijbenga heeft een akkerbouwtak en daarnaast 3.000 biologisch dynamisch gehouden legkippen. De dieren worden gehouden in een serrestal met een wintergarten. Buiten de stal is een uitloop met inheemse bomen (eik, wilg, kastanje, notenbomen) waarin de kippen kunnen rondscharrelen.

Mestopslag met verholen goot

Om de vaste mest uit de stal netjes op te slaan en gier en regenwater volgens de regels af te voeren, heeft de familie Sijbenga een betonnen mestopslag gemaakt. De opslag bestaat uit drie betonplaten van 6 m lang en 1,20 m hoog in een u-vorm. De voorkant is open met op de grond een verholen goot van ø 160 mm. Omdat de verholen goot aan de bovenzijde geheel vlak is met een smalle opening van 40 mm wordt water en gier afgevoerd en is berijden geen obstakel.
In de mestopslag liggen onder afschot betonplaten die speciaal ontwikkeld zijn voor kuilplaten, sleufsilo’s en/of opslag van vaste mest. De toplaag heeft een uiterst dichte structuur (betonsterkteklasse C70/85). Deze toplaag zorgt voor een hogere weerstand tegen aantasting van agressieve bestanddelen zoals voerzuren en mestsappen dan standaard betonplaten.


 

 

Rijplaten en haakklinkers

Het nieuwe kavelpad is 60 m lang en ligt naast de volledige lengte van de kippenstal. De familie Sijbenga heeft gekozen voor een soort karrenspoor: twee banen met rijplaten van 1 m bij 1 m. De rijplaten zijn 120 mm dik en combineren een hoge betonkwaliteit C55/67 met milieuklasse XA3 (bestand tegen agressieve omstandigheden). Tussen de twee sporen met nieuwe platen heeft Kees Sijbenga oude betonplaten gelegd die nog op zijn bedrijf aanwezig waren. Met betonnen haakklinkers heeft hij de rest van het erf een flinke opknapbeurt gegeven.
De akkerbouwer annex pluimveehouder is zeer tevreden met het nieuwe erf: “Beton is een mooi product; praktisch, sterk en gaat lang mee. Daarnaast heb ik bij de aanleg veel werkzaamheden zelf uit kunnen voeren. Dan is het wat betreft de kosten ook nog interessant.”

Alle betonproducten zijn geleverd door SIM Beton uit Markelo.

Lees ook: Grootse nieuwe paardenstal in Groesbeek