kennispagina

Flexibele opslagruimte in graanloods

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief december 2020 16 december 2020 Laatste update 18 december 2020

In opdracht van handelsonderneming Hoogland heeft MBS Beton twee graanloodsen ingericht met keerwanden en verplaatsbare graanelementen. 

De twee graanloodsen vormen samen een geheel met een derde graanloods. Deze derde loods is enkele jaren geleden al voorzien van 4 m hoge betonnen keerwanden tegen de buitenwand en 4 m hoge verplaatsbare betonnen graanelementen voor op maat gemaakte stortvakken binnenin de loods. Omdat deze flexibele manier van graanopslag erg goed bevalt, heeft de firma Hoogland besloten ook de twee andere loodsen onder hetzelfde dak in te richten met de prefab elementen.

Tand-en-groefverbinding 

De keerwanden tegen de buitenwand van de loods zijn van het type ML-X 400. Deze L-keerwanden zijn 4 m hoog, hebben een 2,10 m brede voet en zijn 2 m lang. Aan de kopse kanten zijn de keerwanden voorzien van een tand en groef van 15 mm zodat de elementen - nadat ze tegen elkaar zijn gezet – één verbinding vormen. Voor de hoeken in de loods zijn speciale hoekoplossingen toegepast. Deze elementen bestaan uit twee losse delen die samen een hoek van 90 graden vormen. 

Verplaatsbare elementen 

De verplaatsbare graanelementen zijn van het type CTGRA 400. Dit zijn dubbelkerende elementen van 4 m hoog met aan weerszijden een hellende voet van ongeveer 30 graden. Bij het opscheppen van het graan met een loader blijft er hierdoor nooit graan op de voet liggen en kan het stortvak eenvoudig leeggemaakt worden zonder het betonelement te beschadigen. De graanelementen zijn 2 m breed, 1 m lang en wegen 2,6 ton. Hierdoor zijn ze met een heftruck of loader te verplaatsen en kan Hoogland steeds andere vakken maken in de loods afhankelijk van het oogstmoment en soort graan. 

Flexibele opslagmogelijkheden 

Ook de graanelementen zijn voorzien van tand-en-groefverbinding waardoor de elementen goed op elkaar aansluiten. De flexibiliteit in de opslagmogelijkheden bevalt de firma Hoogland enorm. Het biedt ruimte om verschillende kwaliteiten, soorten graan (tarwe/gerst), hoeveelheden én oogstmomenten apart op te slaan. De totale graanopslag is 20.000 ton. Naast de interne opslag heeft Hoogland ook de buitenzijde van de loodsen vernieuwd zodat de graanloods weer helemaal bij de tijd is. 

Advies en begeleiding boeren 

Hoogland adviseert en begeleidt akkerbouwers en levert diverse producten. Naast granen zijn dat zaaizaden, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en diervoeders.  

Lees ook: Nieuwe loods voor twee buurmannen