kennispagina

Frinsu-isolatiemortel: snel, licht en isolerend

Auteur: Betonhuis Cement - Agra nieuwsbrief 29 januari 2019 Laatste update 14 maart 2023

Agrabeton Nieuwsbrief, januari 2019

Hoex Bouw in Oostrum zet met Frinsu een isolatiemortel in de markt die snel is aan te brengen, isolerend werkt en minder dan 10 procent weegt van een standaard betonmortel.

Isolatiemortel in wanden en vloeren

Frinsu staat voor Fire-Resistant Insulation. De isolerende mortel bestaat uit polystyreen hardschuim bolletjes (EPS), gemixt met een concentratie cement en milieuvriendelijke additieven. Over de exacte samenstelling van de mortel laat het bouwbedrijf zich niet uit. De isolatiemortel wordt toegepast in zowel wanden als vloeren.

Betonplank

Voor de toepassing in wanden maakt het bedrijf gebruik van de Betonplank. Dit is een holle kunststofwand met tussenschotjes. De losse elementen passen naadloos in elkaar en kunnen gevuld worden met mortel. De Betonplank, standaard wit of grijs, is leverbaar in verschillende diktes in 100 en 175 mm en kan worden toegepast tot een hoogte van circa 12 m.
Omdat het geen bekisting is, maar onderdeel uitmaakt van de constructie, is de buitenkant van de muur altijd glad en eenvoudig te reinigen. Gevuld met beton van een standaard samenstelling wordt de Betonplank regelmatig toegepast in niet-dragende binnenwanden van varkens- en pluimveestallen, als afdelingsafscheiding of hokinrichting bij groepshokken.

 

Rc-waarde

Het concept van Betonplank én isolatiemortel wordt vooral toegepast bij binnenmuren die een bepaalde isolerende waarde moeten hebben. De rc-waarde van de isolatiemortel is in 100 mm 2,5. In het Limburgse Veulen heeft de familie Rasing het concept toegepast in een nieuwe vleesvarkensstal voor tweeduizend dieren. De nieuwe stal is met één zijde tegen de bestaande varkensstal aangebouwd. De overige drie binnenwanden heeft de familie Rasing uitgevoerd met de isolatiemortel en de Betonplank (100 mm).
Het grote voordeel is volgens de varkenshouder de werksnelheid. Het stellen van de kunststof planken gaat snel en de elementen zijn ter plekke op maat te zagen. Na het storten ontstaat er een isolerende, onderhoudsarme, brandwerende, waterdichte wand die bestand is tegen ammoniak en agressieve materialen kan, zoals ontsmettingsmiddelen.


Nieuw bedrijf

De isolatiemortel wordt door Hoex Bouw geleverd vanuit een eigen mortelcentrale. Ook andere aannemers kunnen de mortel bestellen. Binnen afzienbare tijd zal de verkoop van dit product via een nieuw bedrijf plaatsvinden met de naam Frinsu Isolatiemortel. Voor meer informatie over de Frinsu Isolatiemortel kunt u voorlopig contact opnemen met Hoex Bouw.

Lees ook: Varkensstal geïntegreerd in dijk