Grootse nieuwe paardenstal in Groesbeek

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 13 januari 2020

Stal de Brandenburgh in Groesbeek heeft een nieuwe paardenstal in gebruik genomen die onderdak biedt aan 52 pensionpaarden. Over vloeren en gevels hebben de ondernemers goed nagedacht.

Betonnen vloeren en gevels voor paardenstal

Ellen Janssen en Jos Hopmans, eigenaren van de stal, hebben met de bouw alle bedrijfsactiviteiten bij elkaar gesitueerd aan de overkant van de weg waar al een binnenrijhal, buitenrijbak en weides aanwezig zijn. Met de nieuwe stal hoeven de paarden niet meer de weg over te steken als ze naar de rijbakken of weiden gaan. De oude stallen dienen nu als opslag voor stro en andere benodigdheden.

Niet te gladde vloer

De nieuwe paardenstal ligt tussen de binnenrijhal en de buitenbak in, en is 50 bij 21 m groot. In de stal liggen twee gangpaden in de lengte door de stal met aan weerszijden de paardenboxen. De volledige stal is voorzien van een 150 mm dikke, gewapende vloer. De vloer loopt aan de achterkant buiten de stal nog 10 m door en loopt schuin af naar de mestopslag voor de stalmest.
Over de afwerking van de vloer hebben de ondernemers goed nagedacht. De vloer mag niet te ruw zijn, waardoor niet alle stro- en mestresten verwijderd kunnen worden, maar ook niet te glad waardoor de paarden zouden kunnen uitglijden. Er is daarom gekozen voor een monolitische afwerking waarbij de vloer eenmalig gedurende een halve dag gevlinderd is. Hierdoor ontstaat er een gladde vloer met voldoende ruwheid.

Prefab zijgevels

De stal heeft een goothoogte van 3 m en een nokhoogte van 7 m. Tussen de stalen spanten zijn prefab betonelementen geplaatst. Deze elementen zijn niet geïsoleerd en hebben aan de buitenkant een steenmotief. Het dak bestaat uit geïsoleerde damwandplaten die voorkomen dat het in de zomer te warm wordt en in de winter te koud.

Ter plaatse gestorte mestopslag

De betonnen opslagruimte voor stalmest, aan de achterzijde van de stal, is 8 m bij 4 m groot en ter plaatse gestort. De wanden zijn 200 mm dik en 1,5 m hoog, waarvan 0,5 m onder peil. Elke week wordt de paardenmest opgehaald door een nabijgelegen productiebedrijf van champignonsubstraat. De stalmest wordt daarbij met grijper uit de opslagruimte gehaald.
 

Mooi eindresultaat

De stal is zo gebouwd dat er efficiënt gewerkt kan worden. De tussenwanden van de paardenboxen kunnen naar voren worden geschoven zodat Hopmans met een shovel de mest in één keer kan verwijderen. Het eindresultaat is een prachtige nieuwe locatie die van alle gemakken is voorzien voor zowel de paarden, de ruiters als de ondernemers.