kennispagina

Herbouwde kalverstal klaar voor toekomst

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 25 november 2020 Laatste update 14 maart 2023

Na een brand enkele jaren geleden heeft familie Van der Heijden uit Someren het verloren bedrijfsgedeelte in fases herbouwd. Onlangs is de laatste stal in gebruik genomen.

Robuuste stallen

Naast zeventig dieren, verloor de familie ook zevenhonderd van de ruim tweeduizend kalverplaatsen. In twee fases heeft de familie Van der Heijden het bedrijf weer op orde gebracht. In de eerste fase zijn er op de plaats van de oude stal twee nieuwe (smallere) stallen herrezen. Dit jaar is daar nog een derde stal aan toegevoegd. Op dit moment kan de kalverhouder meer dieren houden dan voorheen. Mocht in de toekomt de leefruimte van kalveren verplicht verruimd worden van 1,8 naar 2,0 m2 per dier (waarvan sprake is) ,dan heeft het bedrijf weer evenveel dieren als voorheen.
 

Robuuste constructie

De drie nieuwe stallen staan tegen elkaar aan en zijn ongeveer 60 m lang en 15 m breed. Lichtstraten in het dak of in de zijgevel laten veel daglicht binnen waardoor het voor zowel mens als dier prettig is om in de stal te verblijven. Binnen in de stal is het beton en staal wat de klok slaat. De mestkelder, roosters, voergang, tussenmuren en gevels bestaan uit beton. Alle spanten en het hekwerk tussen de hokken zijn van staal. Familie Van der Heijden houdt rosékalveren. Deze dieren groeien uit tot bullebakken van ongeveer 400 kg per stuk. “Een robuuste constructie is nodig om de stal lang mee te laten gaan.”

Voorschot op toekomst

In alle stallen heeft de Brabantse ondernemer al een voorschot genomen op de toekomst waarbij stallen emissiearm moeten worden uitgevoerd. Hiervoor heeft hij het casco van een luchtwasser in alle nieuwe stallen gebouwd, inclusief de aan- en afvoerleidingen van (spui)water. Op het moment dat de verplichting werkelijkheid wordt, plaatst de ondernemer een wasserunit in het casco en kan de lucht in de stallen geschoond worden. Omdat de kalverhouder ook een luchtwasser heeft in een andere stal op zijn erf, is al meer dan de helft van zijn stallen klaar voor de toekomst.

Gezonde dieren, hoge groei

De familie Van der Heijden is zeer te spreken over de nieuwe stallen. “De gezondheid van de dieren is zeer goed en hierdoor kunnen ze hard groeien, zelfs tijdens warme zomerdagen. Doordat het dak geïsoleerd is, bleef het in de zomer van 2020 in de stallen drie graden koeler dan buiten. Bovendien heeft het beton een hoge capaciteit om warmte op te nemen. Samen met voldoende ventilatielucht is het in de stallen ook bij hoge buitentemperaturen zeer aangenaam voor de dieren.”