kennispagina

Innovatieve Kipsterstal groeit naar drie locaties

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 17 juni 2019 Laatste update 13 december 2022

Na de opening van de eerste Kipsterstal in Venray in 2017, wordt het innovatieve houderijconcept uitgebreid met de bouw van twee nieuwe stallen.

Kipsterstallen in aanbouw

Kipster bouwt op dit moment een nieuwe stal in het Gelderse Beuningen. Daar komen twee stallen naast elkaar met een totale capaciteit van 43.000 legkippen. Begin juni startten de grondwerkzaamheden. Ook nu is Lidl Nederland weer afnemer van de eieren, samen met een nieuwe partner: Victoria Trading. Hieronder vallen onder andere de cateringbedrijven van Albron, Efteling, Kwalitaria en HMSHost, het foodservicebedrijf dat levert aan restaurateurs op vliegvelden en langs snelwegen.  

24.000 leghennen

In het Belgische Peer komt een nieuwe Kipsterstal voor 24.000 leghennen. In het najaar 2020 zijn daar de eerste eieren te koop in Lidl-supermarkten. Evenals in Nederland zijn met de Belgische supermarkten afspraken gemaakt om de haantjes af te nemen. Normaal worden de haantjes van legrassen - als ze uit het ei komen - vergast omdat ze geen eieren leggen. Nu worden de haantjes op een andere locatie vijftien weken gehouden tot ze 1,5 kg wegen.  

Stalconcept ongewijzigd

Het stalconcept blijft nagenoeg ongewijzigd. Er is een lichtdoorlatende binnentuin met aan weerszijden de nachtverblijven met een volièreinrichting. Aan beide buitenzijden hebben de dieren een uitloop naar buiten die afgeschermd is met windbreekgaas. Acht ionisatie-units vangen fijnstof uit de stallucht. De lucht komt na zuivering weer beschikbaar voor de dieren. Achterin de stal komt in Beuningen en Peer een luchtwasser. Alle lucht gaat eerst door de droogtunnel van de mest waar het vervolgens wordt gezuiverd. In totaal wordt circa 95 tot 98 procent van alle fijnstof op deze manier uit de stallucht gehaald.   

Nieuwe stal in Randstad

Er zijn ook plannen om een Kipsterstal te bouwen in de Randstad. Daar wordt nu gezocht naar een geschikte locatie. Kipster wil zijn concept verder uitbreiden naar andere landen in West-Europa. Het revolutionaire stalconcept heeft in Nederland drie sterren voor het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming en voldoet aan de criteria van Milieukeur.

Meer informatie

Nieuwe Kipster-stal pakt ook fijnstof aan