kennispagina

Jaarrond gekoelde aardappelen in nieuwe loods

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 20 april 2020 Laatste update 14 maart 2023

Een nieuwe loods om jaarrond aardappelen te kunnen koelen. Dat is wat Arwin Bos voor zijn akkerbouwbedrijf recent gerealiseerd heeft. Arwin Bos is eigenaar van De Aardappelboer, een bedrijf dat bijzondere aardappelrassen teelt, zoals de rode Roseval en de zwarte aardappel Vitelotte Noir. Daarnaast teelt het bedrijf frietaardappelen.

Gegarandeerd constante kwaliteit 

Om jaarrond een constante kwaliteit aardappelen te garanderen, heeft hij een nieuwe bewaar- en verwerkingsloods gebouwd met verschillende koelmechanismen. DLV Advies verzorgde de complete vergunningaanvraag en bouwbegeleiding.

Geïsoleerde betonpanelen

De loods is 60 m lang en – inclusief een luifel aan de zijkant – 43 m breed. De voorgevel bestaat uit een betonpaneel van 4,5 m hoog. Rondom is de loods uitgerust met een borstwering van betonpanelen. Alle panelen zijn 250 mm dik en geïsoleerd met 110 mm PIR. De loods voldoet hiermee aan een isolatiewaarde (Rc) van 4,3 waardoor er optimaal gekoeld kan worden.

De loods staat op vijfhonderd heipalen met een lengte van 11,5 m. In de loods ligt een betonnen vloer van 200 mm dik met een dubbele wapening. Omdat er gebruik gemaakt wordt van kisten – die op elkaar gestapeld worden – voldoet de vloer aan vlakheidsklasse 3. Na het storten is de vloer monolitisch afgewerkt.

Natuurvriendelijk gekoeld

Totaal zijn er zes cellen in de loods. In enkele cellen worden de aardappelen mechanisch gekoeld in kisten. In de overige cellen is er geen mechanische koeling. De totale capaciteit van de bewaarloods is 1.662 kisten. Bij het koelen maakt Bos gebruik van het natuurlijk koudemiddel CO2. Dit is milieuvriendelijk en past bij de toekomst van het bedrijf dat zich richt op afzet naar horeca en consumenten.

Lees ook: Nieuwe loods voor twee buurmannen