Het buitenaanzicht van de modulair opgebouwde kalveropfokstal.
Jongvee opfokken in Calf Care System
Jonge kalveren die de eerste maanden de optimale zorg krijgen, staan garant voor een hoogproductieve melkveestapel. Met deze filosofie in het achterhoofd ontwikkelde stalinrichter G. van Beek en Zn. uit Barneveld een modulair op te bouwen kalveropfokstal die op iedere gewenste plek op het erf neergezet kan worden.
Een standaard stalletje is 6 m breed met een variabele lengte afhankelijk van het aantal kalveren die individueel gehuisvest zijn. Met een nokhoogte van nog geen 4 m oogt het binnen in het stalletje intiem. Het gebouw mag dan klein zijn, het is wel van alle gemakken voorzien: een ventilatiesysteem (inclusief klimaatcomputer met temperatuur-, luchtvochtigheid-, ammoniak- en CO2-meting), welzijnsvloeren, vloerverwarming, een mestverwijderingssysteem en verlichting. Al het comfort dat een kalf zich kan wensen, is hier aanwezig.
Mest en urine gescheiden
De diepte van elk individueel hok is 1,60 of 1,90 m. Onder het rooster is een prefab betonnen mestkelder van ongeveer 400 mm diep. De keldervloer is hellend gemaakt met in het midden een smalle goot waardoor urine continu uit de stal stroomt naar een betonnen prefab opslagput van 3 kuub buiten de stal. Een mestschuif verwijdert op ingestelde momenten de vaste mest. Afhankelijk van het aantal dieren in de ruimte en de leeftijd wordt de schuiffrequentie ingesteld. De schuif stort de dikke fractie aan het einde van de mestkelder af in dezelfde prefab betonnen opslagput waar de urine in terecht komt. Voordeel van het apart verwijderen van mest en urine uit de stal is vooral dat het stalklimaat beter is en de jonge dieren minder vatbaar zijn voor ziektes.
Prefab vloerelementen
De voergang binnen in het stalletje is gemaakt van prefab betonnen vloerelementen. De wanden van de stal worden ook volledig in geïsoleerd prefab beton aangeleverd, met keuze uit verschillende afwerkingen zoals glad of een baksteenmotief in kleur. Naast een betonnen mestkelder kan het Calf Care System ook uitgevoerd worden met een kunststof mestkelder en kunststof wanden. Het hele huisvestingsconcept is recyclebaar.

De kalveropfokstal rust geheel op betonnen onderbalken.
Behaaglijk microklimaat
Wanneer de kalveren minder individuele aandacht nodig hebben, kan het kunststof schot tussen de individuele hokjes verwijderd worden zodat de jonge dieren met meerdere soortgenoten in één hok verblijven. Vertegenwoordiger Wilco Smit ziet veel voordelen in een aparte stal voor de allerjongste kalveren waar alle omgevingsfactoren optimaal zijn. “Als de start van het kalf goed is, geeft dat de meeste garantie op een goed producerende melkkoe.” Smit geeft aan dat melkveehouders er ook voor kunnen kiezen om meerdere afdelingen te maken zodat ze tussentijds één afdeling kunnen reinigen. “Een sanitaire leegstand is belangrijk.”
Ook vleeskalverbedrijven
Overigens is het Calf Care System niet alleen geschikt voor melkveebedrijven. Ook vleeskalverbedrijven kunnen gebruik maken van deze nieuwe manier van kalveren houden. Op deze bedrijven doet het systeem vooral dienst als quarantainestal voor de jonge kalveren die minder goed in de groep mee kunnen komen en extra zorg nodig hebben.