kennispagina

Kalverstal met veel beton

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief februari 2021 16 februari 2021 Laatste update 13 december 2022

Bij de inrichting van een nieuwe kalverstal in Schaijk (Nbr) voert niet roestvrijstaal de boventoon maar beton.

Het is geen alledaagse keuze: betonnen hokafscheidingen in een stal voor vleeskalveren. Normaal gesproken bestaat het hekwerk uit rvs. De kalverhouder heeft echter bewust gekozen voor een betonnen hokinrichting. Op een andere vestiging van dezelfde eigenaar worden de betonnen hokinrichtingen al vijfentwintig jaar gebruikt. Volgens bedrijfsleider Reijer Schouten zijn de betonnen elementen op die locatie nog steeds als nieuw: “Als je ze daar er uit haalt, schoonmaakt, en hier weer er in zet, vallen ze niet op in deze stal.” Ook in de varkenshouderij worden deze betonnen hokafscheidingen volop gebruikt.

Beton heeft geen onderhoud nodig

Het grote voordeel is volgens de bedrijfsleider dat er geen onderhoud nodig is. Bij rvs-hekken, valt er na verloop van tijd wel eens een spijl uit. Als de stal na afleveren van de dieren leeg staat, is een onderhoudsronde vaak nodig. Met betonnen hokafscheidingen is dat niet nodig: “Het is schoonmaken en nieuwe kalveren er in. Dit materiaal gaat een leven lang mee.”
30 centimeter bovenop de betonnen tussenhekken van 1,20 m hoog, is een rvs buis gemonteerd. Het voorkomt dat de stierkalveren van het ene hok naar het andere springen. Wanneer de dieren ouder worden komt de hormoonontwikkeling op gang en willen de dieren regelmatig op een ander springen. Omdat op de roosters een rubber toplaag zit (in dit geval van Kraiburg) hebben de kalveren veel grip. Ze zijn dus eerder geneigd om te springen.
De betonnen hokafscheidingen zijn 50 millimeter dik en bevatten een wapening. Volgens de betonleverancier zijn de hokken goed schoon te maken. Hoewel het beton bij levering wat ruw aanvoelt, wordt het snel glad omdat de kalveren er langs lopen. “Vaak zie je dat het schoonmaken de eerste ronde iets meer tijd kost. Maar daarna is er geen verschil met rvs.”

Beton favoriete bouwmateriaal

Vanwege de robuustheid is beton sowieso het favoriete bouwmateriaal in deze stal. De keldervloer en kelderwanden zijn ter plaatse gestort. Daar bovenop liggen betonnen roosters. De voergangen zijn van prefab betonnen elementen. Bovendien zijn de voor-en zijgevels van de stal opgebouwd uit geïsoleerde betonpanelen. Opvallend aan de stal zijn verder de smalle voergangen van een halve meter breed. Er is duidelijk alles in het werk gesteld om de stal zoveel mogelijk te benutten als leefruimte voor de dieren.
De hokken in de stal zijn 4,5 meter breed en 4 meter diep. Dat heeft een speciale reden. Kalveren moeten gemiddeld 1,8 vierkante meter ruimte hebben. In de toekomst kan deze oppervlaktenorm verruimd worden naar 2,0 vierkante meter per kalf. Door deze maatvoering van hokken te hanteren, gaat er in de toekomst precies één kalf minder in het hok en heeft de kalverhouder wederom een efficiënte hokbezetting. 

Lees ook

Veel beton in kalverstal Friesland