kennispagina

Kavelpad maakt schuur toegankelijk voor zwaar verkeer

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 17 december 2021 Laatste update 14 maart 2023

Om de toegankelijkheid naar de schuur te verbeteren, is in Poortugaal een kavelpad gelegd met betonplaten. De grastegels die tussen de twee rijen platen liggen, geven het pad een groen karakter.

Betonplaten zijn een ideale verharding voor erven. Ze zijn duurzaam, gaan lang mee en verdragen een hoge aslast. Voor deze toegangsweg zijn betonplaten gebruikt van firma De Keij. De platen hebben een afmeting van 250x120x12 cm en zijn voorzien van een dubbele wapening. De maximale aslast is 12 ton. Het oppervlak is matig stroef zodat vrachtwagens voldoende grip hebben, ook bij nat weer. Het gebruikte beton heeft een betonsterkteklasse C50/60 en milieuklasse XA3. Het oppervlak is daarmee bestendig tegen chemische aantasting van kuilvoerzuren en mest.
 

Egaal zandbed

De betonplaten zijn in de lengte achter elkaar gelegd zodat er twee rijen platen liggen van ieder 120 cm breed. Tussen deze twee rijen is een ruimte gelaten van 61 cm. Hier komen grastegels te liggen in de afmeting 41x61x12 cm. Voorafgaand aan het leggen is de bestaande kleigrond afgegraven en is er een zandbed van 10 cm aangebracht. Na egaliseren, aanrijden en opnieuw egaliseren zijn de betonplaten en grastegels gelegd. Als laatste zijn de grastegels opgevuld met grond en de voegen tussen de betonplaten ingestrooid met zand.