kennispagina

Kavelpad van 620 m in Biddinghuizen

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 3 mei 2019

Op het akkerbouwbedrijf van de familie Van Woerden in Biddinghuizen (Fl) heeft Becono een betonnen kavelpad aangelegd met een lengte van 620 m.

Scheuren in verharding door zwaardere machines 

Het oude betonnen kavelpad dateert uit 1975 en was 150 mm dik. Met het zwaarder worden van de machines traden er scheuren op in de verharding. Het nieuwe, in het werk gestorte, kavelpad is daarom uitgevoerd in een dikte van 220 mm.  

Asfalt niet duurzaam

Van Woerden heeft overwogen om het pad aan te leggen in asfalt of met prefab beton. Beide opties vielen af. Een asfaltverharding is volgens de akkerbouwer niet duurzaam genoeg. “We rijden met de trekkers van het land op het pad. Met asfalt bestaat de kans dat de randen afbrokkelen.” Voor een verharding met prefab betonnen platen zou er een zandbedding gemaakt moeten worden. Dat maakte deze optie duurder waardoor zij afviel. “Met prefab betonnen platen ben je wel flexibeler”, zegt Van Woerden.  

Op bestaande kleibedding

De nieuwe betonnen verharding is aangelegd met een slipformpaver. Voordat de paver aan de slag kon, is eerst de oude verharding verwijderd. Op de bestaande kleibedding is vervolgens de nieuwe verharding aangebracht. Het kavelpad is 3,25 m breed en het beton heeft de betonsterkteklasse C30/37 en milieuklasse XF4. Het beton is met kiepwagens aangevoerd en gelost in een container. Vervolgens is het beton met een kraan overgeheveld in kiepers, die met tractoren naar de slipformpaver zijn gebracht. De verharding is afgespaand met een automatische spaander achter op de slipformpaver. Vervolgens is het oppervlak handmatig afgewerkt met een bezemstreek dwars op de rijrichting.  

Krimpvoegen elke 3,50 m

Om de 3,50 m zijn krimpvoegen aangebracht. Hiermee wordt voorkomen dat er op willekeurige plaatsen scheurvorming ontstaat. Voor het aanbrengen van krimpvoegen wordt de verharding tot een derde van de dikte ingezaagd, in dit geval 75 mm. Het overblijvende 2/3 deel van de verharding is de plaats met de kleinste doorsnede. Hier zal als eerste een scheur ontstaan. De krimpvoeg scheurt onder de zaagsnede verder naar beneden. Door het onregelmatige patroon van zo'n scheur treedt interlock op. Dit betekent dat links en rechts van de scheur het beton in elkaar blijft haken. De betonweg blijft zo op hoogte liggen.  

Meer informatie

Zie voor meer informatie de video die gemaakt is van het aanleggen van dit kavelpad.

Video aanleg kavelpad