kennispagina

Nieuw innovatiecentrum met skybox

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 30 april 2021 Laatste update 14 maart 2023

De onderzoeksvragen waarmee de R&D-afdeling van VanDrie Group geconfronteerd wordt, nemen sterk toe. Reden om in Uddel een nieuw innovatiecentrum te realiseren waar beton de hoofdtoon voert.

De onderzoeksstal staat pal tegenover de voerfabriek van het bedrijf aan de Elspeterweg. In feite omvat het innovatiecentrum beide kanten van de weg. Want aan de kant van de voerfabriek is een grote ontvangstruimte ingericht waar bezoekers direct uitkijken op de onderzoeksstal aan de overkant. De nieuwe proeflocatie in Uddel is niet de enige van het bedrijf. Op twee andere locaties worden ook praktijkonderzoeken gedaan. Nieuw is wel dat er – naast vleeskalveren - ook onderzoek gedaan kan worden naar fokkalveren.  

 

Alle dieren bezichtigen

Totaal biedt de nieuwe proefstal plaats aan 1.064 kalveren. Deze zijn verdeeld over vijf afdelingen: twee voor opfokkalveren (totaal 308 plaatsen) en drie voor vleeskalveren (totaal 756 plaatsen). Bij het realiseren van de proefstal is gebruik gemaakt van modulair bouwen. De buitenwanden zijn gemaakt van geïsoleerde prefab betonnen elementen (60 mm PIR). Aan de buitenzijde hebben de wanden een steenprofiel. De stal is volledig onderkelderd. Op de betonnen keldervloer zijn de buitenwanden van de kelder gestort. Alle binnenwanden zijn gemaakt van prefab betonelementen. Via uitsparingen in deze prefab wanden kan de mest ook onder de voergangen stromen. De prefab wanden hoeven daardoor niet lekdicht afgewerkt te worden.
Het produceren van prefab betonelementen neemt toe en is een zichtbare trend in Nederland. Naast dat het tijdwinst oplevert, zorgt het er ook voor dat afvalstromen beter worden beheerst. Dit is een vorm van duurzame economie.

 

Agrabeton - Kalveren in proefstal Uddel

In totaal biedt de nieuwe proefstal plaats aan 1.064 kalveren.

 

Vloerplaten met antislipmotief

Alle voergangen en looppaden zijn afgedekt met betonnen vloerplaten met een antislipmotief (vierkantjes). Over de volledige lengte in het midden van de stal is een skybox ingericht. Van hieruit kunnen bezoekers de dieren bezichtigen. De wanden van de skybox zijn van prefab betonnen elementen en lopen door tot aan het dak. Hierdoor is de skybox luchtdicht zodat er geen geuren vanuit de stal in de box terechtkomen.

Stal zonder gasaansluiting

Een gasaansluiting is niet aanwezig op de nieuwe proefstal. Voor het verwarmen van de stallen en de melk wordt de restwarmte uit de voerfabriek aan de andere kant van de weg hergebruikt. Een warmtewisselaar zet de laagwaardige warmte om in hoogwaardige warmte die gebruikt kan worden op de proefboerderij. De stal voldoet aan het certificaat Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV).

 

Lees ook

Kennispagina
Betonhuis Cement - Agrabeton - Zeraflex90

Dairy Campus start proeven met mestscheiding aan de bron

Lees meer
Nieuwspagina
Jacqueline Cramer, voorzitter Betonakkoord

Start Innovatieprogramma duurzame betonketen

Lees meer