kennispagina

Nieuw kalverrooster voorkomt bevuiling

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 17 december 2021 Laatste update 14 maart 2023

Voor de kalverhouderij is een nieuw type betonnen rooster ontwikkeld met een vernieuwde rubber topping. Het doel: hokbevuiling tegengaan.

Insteek van de ontwikkeling van dit nieuwe rooster is om de mestdoorlaat per vierkante meter te maximaliseren. De nieuw ontwikkelde vloer is effectief 19,7 procent open. Hiermee komt het betonnen rooster dicht in de buurt van de effectieve opening van het traditioneel toegepaste houten rooster voor vleeskalveren.
 

Smalle balk

De balkbreedte van het gewapend betonnen rooster is slechts 8 cm. Tussen de balken is een ruimte gelaten van 4 cm. Als de rubber kappen op de vloer vastgemaakt worden, blijft er nog 3 cm effectieve opening over. De roosterelementen zijn 1,20 m breed en 3,25 m lang en hebben spleten overdwars. Onder elk roosterelement komen twee hoofddraagbalken. Tussen elk rooster is ook weer een effectieve opening van 3 cm. Dit zorgt voor extra mestdoorlaat. De mestspleten in het betonnen rooster bevatten geen dwarsverbinding zodat de mestdoorlaat maximaal is. Volgens de leverancier is het een ware kunst om zo’n betonrooster maatvast te produceren met zo’n lange gleuf zonder dwarsverbinding.

Afvoer urine

Ook is er nagedacht over een goede afvoer van de urine. Daarom bevat de rubber topping holtes op het brede deel van het rooster. Van hieruit kan de urine wegstromen naar een mestspleet. Daarnaast heeft het rubber bij de spleet een vellingkant en zijn de rubber elementen aan de bovenkant bol. Bovendien zijn de flapjes waarmee het rubber over het rooster schuift extra lang gemaakt. Hierdoor kan er geen vocht of urine onder het rubber komen waardoor de hygiëne gewaarborgd is.

Montage rubber

Een ander veel voorkomend issue is de montage van het rubber. Pluggen moeten bij veel leveranciers met kracht in de mestspleet aangebracht worden. Vaak gebeurt dit met zware hamers. De leverancier heeft daarom een plug uit twee delen ontwikkeld: een huls en een plug. De huls wordt als eerste in een uitsparing van het rubber element gebracht. Daarna kan zonder veel kracht de plug in deze huls gedrukt worden.

DLG-certificaat

Het rooster is voorzien van een DLG-certificaat en voldoet aan de eisen van een welzijnsvloer. Het rooster wordt gefabriceerd door Swaans Beton. G. van Beek en Zn brengt het rooster op de markt.

Lees ook: Kalverstal met veel beton