kennispagina

Nieuwbouw ligboxenstallen tot een derde duurder

Agrabeton Nieuwsbrief, april 2019

Nieuwe ligboxenstallen zijn in drie jaar tijd ongeveer een derde duurder geworden, constateert Gert Elling van adviesbureau Rombou.

Meer offertes, minder aannemers, duurdere stallen

Belangrijkste oorzaak is dat er meer offertes moeten worden gemaakt terwijl het aantal aannemers zeker niet is toegenomen. Daarnaast zijn de arbeidskosten gestegen en willen melkveehouders meer robotisering toepassen in hun stallen. Tegenover de hogere investering staat dat melkveehouders in de exploitatiefase lagere arbeidskosten hebben, meer arbeidsgemak en met robotisering hopen ze ook op betere technische en economische resultaten.

Goed bestek maken

Om de kosten in de hand te houden, adviseert Rombou melkveehouders zich eerst goed te oriƫnteren. Vervolgens moet er een duidelijk en compleet bestek gemaakt worden dat onvoorzien meerwerk voorkomt. Door meerdere aannemers aan dit bestek te laten rekenen, en aannemers de vrijheid te geven om van het bestek af te wijken, ontstaat er een goed beeld van de mogelijkheden. Door de mogelijkheden vervolgens samen met een onafhankelijk bouwadviseur te bespreken, kan de veehouder voor zichzelf de beste keuze maken.

Bouwen in eigen beheer

Kosten besparen door te bouwen in eigen beheer is volgens Rombou alleen mogelijk als een veehouder beschikt over veel bouwkennis en organisatietalent.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel in Melkvee100Plus.