De roosters liggen boven een ventilatiekanaal van 0,8 m diep.
Nieuwe bewaarloods voor aardappelen en uien
Akkerbouwer Adrie Bossers uit Langeweg (NBr) heeft een nieuwe bewaarloods gebouwd voor aardappelen en uien.
De huidige aardappelbewaring was aan groot onderhoud toe en daarnaast wilde Bossers zijn uien niet langer direct vanaf het land verkopen, maar vanuit de opslag op een moment dat de prijzen hoger zijn. Samen met Jos Commissaris, projectleider bouw bij DLV Advies ontwikkelde hij een bewaarloods met mechanische koeling zodat hij naast aardappelen ook uien goed kan bewaren. Daarnaast kan Bossers met een nieuwe loods - en een betere bewaartechniek - kiezen voor aardappelrassen die zonder kiemremmingsmiddelen tot mei opgeslagen kunnen worden.
Korte lengtesleuven
De bouw van de nieuwe loods is in het voorjaar van 2020 gestart en in augustus volledig afgerond. De loods is 21 m diep en 25 m breed en heeft twee bewaarcellen: één cel voor 400 ton uien en één cel voor 750 ton aardappelen. Bossers maakt gebruik van de bewaarroosters van Anders Beton. Deze roosters (betonsterkteklasse C50/60) hebben korte lengtesleuven van 190 tot 210 mm waardoor een sterk rooster gemaakt kan worden. De maximale aslast van dit type ventilatierooster is 20 ton. Ook voorkomen korte sleuven de kans op beschadiging wanneer de aardappelen met een loader uit de opslag worden geschept.
Wapeningskorf
De roosters liggen boven een ventilatiekanaal van 0,8 m diep. Zowel de vloer van dit kanaal als de muren zijn gestort (C20/25, XC3). In de keldervloer ligt een dubbel wapeningsnet. De tussenmuren zijn 200 mm dik en voorzien van wapeningsstekken. Rondom de tussenmuren is de constructie versterkt met bijlegwapening. De buitenfundering is 600 mm dik en voorzien van een wapeningskorf. Deze breedte is nodig omdat hierop de spanten en betonpanelen zijn geplaatst en er ruimte moet zijn voor de opleg van de ventilatieroosters. Om te voorkomen dat grondwater in de loods kan stromen is een 80 mm hoge kunststof kimband tot ongeveer de helft in het verse beton van fundering gedrukt.
Betonnen plint
De buitenwanden van de loods hebben een betonnen plint van 1,20 m hoog met aan de buitenkant een steenmotief. Verder zijn de wanden afgewerkt met gladde sandwichpanelen. Aan de binnenkant is de loods afgewerkt met betonplex. Bossers is zeer tevreden met het eindresultaat, maar kijkt ook met zorgen naar de toekomst vanwege de coronacrisis. Het is volgens hem een spannende tijd omdat de verliezen in de aardappelketen groot zijn.