kennispagina

Nieuwe vloeren op de RAV-lijst

Agrabeton Nieuwsbrief, maart 2019

Op de bijlage van de Regeling ammoniak veehouderij staan twee nieuwe stalvloeren voor melkveebedrijven: de Meadowfloor van Proflex en de V3 Groove-vloer van V17 Agro. Beide vloersystemen passen zowel in nieuwbouw als in bestaande stallen en zijn daarom geschikt voor veehouders die hun stallen moeten aanpassen, zoals in Noord-Brabant.

Nieuwe RAV-stalvloeren voor melkveebedrijven


Meadowfloor

De Meadowfloor-vloer is bedacht vanuit standaard betonnen roosterbalken met daarop geprofileerde composiet blokjes. Een rubber topping met uitsparingen wordt op de roosters gelegd en valt over de blokjes. De blokjes houden het rubber op zijn plaats en zorgen voor de natuurlijke slijtage van de hoeven. Standaard (bij nieuwbouw) is de roosterbalk 135 mm breed. Onderaan is de ruimte tussen twee betonbalken 102 mm. Deze omgekeerde V-vorm zorgt ervoor dat mest altijd goed tussen de roosters verdwijnt naar de mestput. Bij renovatiestallen kan de Meadowfloor op vrijwel alle bestaande roosters gemaakt worden.
 

Kunststof klepjes

De rubber topping is ongeveer 20 mm dik en heeft afvoergootjes van 10 mm breed, die dwars over de roosterbalk lopen. De gootjes hebben naar de zijkant toe een afschot van 6 procent. Hierdoor loopt de urine makkelijk weg. In de mestspleet van 40 mm wordt een kunststof klep geplaatst die zorgt voor de nodige emissiebeperking. De definitieve emissiefactor van de Meadowfloor is 6,0 kg NH3 per dierplaats per jaar.

 

V3 Groove-vloer

De V3 Groove-vloer van V17 Agro heeft een voorlopige emissiefactor van 7,1 kg ammoniak per koe per jaar. Het vloersysteem bestaat uit een rubberen sleuvenvloer met afschot in de sleuven. In de sleuven zitten openingen waardoor de urine kan wegstromen naar de ondergelegen kelder. Voor renovatiestallen zijn de openingen aanpasbaar zodat ze overeenkomen met de roosterspleten van de bestaande rooster.
 

Polyethyleen vingers

Het rubber sleuvenpatroon heeft een loopvlak van 102 mm en een sleuf van 25,5 mm. 70 procent van de klauw wordt ondersteund door het loopvlak waardoor koeien steviger staan. Om de vaste mest af te voeren wordt er een polyethyleen element met ‘vingers’ geplaatst op de mestschuif. Hierdoor worden de sleuven gereinigd en kan de urine weglopen naar de onderliggende kelder. De V3 Groove-vloer heeft het BWL-nummer 2018.06.

 

Lees ook

MeadowFloor voor kelderloos bouwen