nieuwspagina

Online workshop losmaakbare betonelementen

Auteur: Cindy Vissering Foto: 3XN/GXN 23 februari 2021 Laatste update 14 maart 2023

Tweejaarlijks organiseert Betonhuis Cement de Concrete Design Competition. De 10e editie die loopt in 2021-2022 ging van start met een online workshop met Masterstudenten van de TU Delft. De online workshop werd vanuit Tektoniek samen met de studieverenigingen UBASE van civiele techniek en BOUT van Bouwkunde georganiseerd.

Een aantal experts uit het werkveld ging langs de studenten in verschillende ‘break-out-rooms’ om hen te helpen in hun gedachtegang. Vanuit de industrie hadden we Robert Rouhof van Westo Prefab Betonsystemen en Math Pluis van Betonhuis (voorheen werkzaam bij Spanbeton). Charlotte Heesbeen, onderzoeker aan de TU Delft en bezig met een circulair onderzoek voor Byldis, kon de studenten ondersteunen op ontwerpgebied en met de nodige technische kennis van zaken. Siebe Bakker van bureaubakker begeleidt vaker studenten in workshops voor Tektoniek, waar eerder zelfs fysieke mock-ups werden gemaakt. Dat kon nu in de online situatie natuurlijk niet.

Circulaire betonconstructies

Daarnaast gaf Kasper Guldager Jensen (3XN Architects/GXN) een inspirerende inleiding tot het onderwerp circulaire betonconstructies. De Deense spreker is kortgeleden gekozen tot voorzitter van de commissie European Standards for Circular Construction - CEN/TC 350 SC1 en daarmee sluit dit naadloos aan bij het thema. Lisa van Noorden van Versdenkers gaf tips voor de grafische presentatie op basis van de voor de competitie ingezonden posters van de vorige cyclus.

10th CDC - REIMAGINE

Het thema van de workshop paste in het thema van de 10e editie van de Concrete Design Competition: REIMAGINE. De opgave in de workshop was wat specifieker gemaakt om ideeën te genereren hoe (onderdelen van) betonconstructies weer uit elkaar gehaald zouden kunnen worden voor hergebruik. De focus betrof vooral uitdagende constructies. De studenten uit de workshop kunnen hun ontwerpidee indienen voor de 10e Concrete Design Competition. Voor  de presentaties en de resultaten van de workshop, zie Tektoniek.nl.