kennispagina

Recyclinggranulaten in beton! Hoe zit dat?

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief december 2020 16 december 2020 Laatste update 18 december 2020

Recyclinggranulaten zijn er in verschillende kwaliteitsklassen. Welke klassen er zijn en hoe deze te gebruiken als toeslagmateriaal in beton, staat beschreven in een informatieblad van Betonhuis. 

Er zijn verschillende betonkwaliteiten en er zijn verschillende kwaliteiten recyclinggranulaten. Om de juiste combinatie van kwaliteiten te kunnen maken is een informatieblad opgesteld voor het gebruik van recyclinggranulaten in verschillende toepassingen. Het overzicht van verschillende kwaliteitsklassen is bedoeld als handvat bij gebruik van recyclinggranulaten in beton. 

Gebaseerd op huidige normen 

De tabellen op het informatieblad zijn gebaseerd op de huidige normen voor beton en voor toeslagmateriaal voor beton; NEN-EN 12620, NEN 5905, NEN 8005 en BRL 2506-1. Deze normen bevatten veel ruimte voor verschillende kwaliteiten van recyclinggranulaat. Daardoor blijft afstemming nodig tussen leveranciers en afnemers. Deze richtlijn kan helpen bij de communicatie tussen bedrijven. Met de richtlijn kunnen bedrijven duidelijke en concrete afspraken maken over de kwaliteit van recyclinggranulaten. Het document is niet verplichtend of normstellend. Het kan in de toekomst wel worden gebruikt als basis voor nieuwe normen. 

Circulair slopen voor duurzaam beton 

Schoon betonpuin is de grondstof voor de bedrijven die betongranulaat produceren. Deze bedrijven leveren dit betongranulaat met zeer weinig tot vrijwel geen vermenging met ander materiaal uit het sloopproces. De term duurzaam slopen lijkt een tegenstrijdigheid maar is dit niet. Het gaat vooral om selectief slopen. Voor beton betekent dit vooral bij de sloop het gebroken beton vrijhouden van andere materialen, het zogenoemde lineair slopen.  

Wilt u meer weten over de toepassing van recyclinggranulaten voor het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen? Vraag dan het informatieblad op bij Betonhuis via info@betonhuis.nl

 

 

Lees ook:

Kennispagina
Betonhuis Cement - Agrabeton - Circulair, breken

Circulair bouwen bespaart op bouwkosten

Lees meer
Kennispagina
Thumbnail

Beton in de circulaire economie

Lees meer
Kennispagina
Thumbnail

Betongranulaat in gestorte betonconstructies

Lees meer