kennispagina

Stap naar scharrel geeft impuls aan bouw wintergartens

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 19 oktober 2021 Laatste update 14 maart 2023

De Nederlandse supermarkten hebben besloten de productie van kippenvlees te verduurzamen door over te stappen op vlees van scharrelkippen.

De nieuwe regels gelden vanaf 2023. De kippen blijven gemiddeld twee weken langer op het bedrijf, hebben meer ruimte per dier, kunnen gebruik maken van een overdekte uitloop (wintergarten) en krijgen naast voer volop afleidingsmateriaal om in te pikken.

Veel verbouw
Een overdekte buitenuitloop betekent voor een deel van de Nederlandse vleeskuikenhouders dat ze hun kippenstallen moeten verbouwen om te voldoen aan nieuwe voorschriften. Naar schatting gaat het om tweehonderd bedrijven die aangepast moeten worden. Het merendeel van hen kiest voor bijbouwen van een wintergarten in plaats van nieuwbouw van een stal. Als vloer voor de wintergarten wordt meestal voor beton gekozen. Beton heeft een lange levensduur en is goed schoon te maken.

Stalklimaat
Naast het bouwen van de extra ruimte vraagt het stalklimaat de nodige aandacht. Dit verandert namelijk drastisch met de toevoeging van een wintergarten. Specialisten adviseren vaak om aan de buitenzijde van uitloop een combinatie van windbreekgaas met een oprolbaar koudezeil te gebruiken. Dit gaat zowel kou als regen tegen.


 

Dossiers

Meer dossiers

Publicaties

Meer publicaties