kennispagina

Urinetoilet voor koeien

Agrabeton Nieuwsbrief, januari 2019

De firma Hanskamp in Doetinchem werkt aan een revolutionair systeem dat het ammoniakemissie in de melkveehouderij aanpakt: het CowToilet.

Traditioneel bouwen

Het CowToilet is geen stalsysteem maar een vernuftig apparaat dat de urine opvangt wanneer de koe plast. Als de urine niet op de vloer en in de mestkelder terechtkomt, kan er ook geen ammoniak ontstaan, is de gedachte. Met dit apparaat kan een stal bouwkundig traditioneel uitgevoerd worden zonder extra investeringen in ammoniakemissie.


Zenuw achterkant koe

Eigenaar Henk Hanskamp nam voor zijn idee de anatomie van de koe als uitgangspunt. Aan de achterkant van de koe, tussen de uier en de vulva, loopt een zenuw. Wanneer die zenuw wordt gestimuleerd door er over te wrijven, gaat de koe spontaan plassen. Het bedrijf ontwikkelde een vrijhangende urinebak die achter de koe geplaatst kan worden, bijvoorbeeld wanneer de koe vreet in de krachtvoerbox.
De urinebak wrijft over de zenuw aan de achterkant van de koe en de koe gaat spontaan plassen. In de urinebak wordt de urine afgezogen en getransporteerd naar een voorraad vat. Het melkveebedrijf waar deze techniek beproefd wordt, heeft een afspraak met een tuinder in de buurt die deze pure urine afneemt. Van elke koe wordt 12 liter per dag opgevangen (ongeveer 60 procent van alle urine). Het bedrijf zoekt andere bedrijven om de urine te verwaarden voor de opwekking van energie of de productie van waterstof.

Vrijwillig urineersysteem

Het vrijwillig urineersysteem zorgt volgens het bedrijf voor een beter stalklimaat, voorkomt ammoniakemissie en biedt een oplossing om een deel van de mest te verwaarden buiten de landbouw.Videobeelden van de CowToilet