kennispagina

Van hout naar beton met rubber

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 20 april 2020 Laatste update 14 maart 2023

Een deel van de ruim 150 kalverhouders die een subsidie toegewezen heeft gekregen om een welzijnsvloer in de stal te leggen, is bezig met renovatie en nieuwbouw. Betonnen roosters maken daarbij opgang in een sector waar voorheen voornamelijk houten roosters werden toegepast.

Betonnen roosters in welzijnsvloer

Via twee openstellingen heeft het ministerie van LNV 12,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor investeringen in welzijnsvloeren. Vanuit de eerste openstelling zit er 10,7 miljoen euro in de pot. Kalverhouders die hieraan mee hebben gedaan, moeten hun nieuwe vloer vóór maart 2021 hebben gelegd. Via de tweede openstelling is nog eens ruim 1,7 miljoen euro toegekend. Deze kalverhouders moeten hun vloer voor 1 maart 2022 hebben gelegd. Uitvoeringsorganisatie RVO had begin april 2020 bijna 2,6 miljoen euro daadwerkelijk uitgekeerd, een vijfde deel van het totale budget.

Twee soorten vloeren

De kalverhouders kunnen ruwweg kiezen uit twee soorten vloeren: traditionele houten roosters met een rubber toplaag of betonnen roosters met een rubber of kunststof toplaag. Hoewel bij blankvlees kalveren houten roosters gemeengoed zijn, kiest een groot deel van de kalverhouders voor betonnen roosters. De keuze wisselt sterk per leverancier. Willem Heij van Wolff Stalinrichtingen verkoopt bij 90 procent van zijn klanten betonnen kalverroosters met een rubberen topping van 28 mm dik. De overige 10 procent kiest voor een houten rooster.

Dwarsspleten in rooster

Voor renovatiestallen maakt hij gebruik van elementen van 0,55 m breed zodat de elementen met een shovel in de stal aangevoerd en gelegd kunnen worden. Bij nieuwbouw zijn de elementen 1,1 m breed. De roosters hebben dwarsspleten (zie foto). Wanneer de kalveren melk krijgen, is het namelijk dringen aan de trog. Met de dwarsspleten in de roosters hebben de kalveren meer grip en kunnen ze zich makkelijker staande houden tussen hun hokgenoten. De balken van het rooster zijn 80 mm breed en de spleten 35 mm. De rubber topping heeft een spleetbreedte van 30 mm zodat er nooit mest op het rooster komt.

Meer vraag naar beton

Wijnand van den Berg van Den Boer Beton, onderdeel van Anders Beton, merkt ook meer vraag naar betonnen roosters als gevolg van de subsidieregeling. Den Boer Beton levert in de kalversector betonnen roosters die worden voorzien van de Groene Vlag welzijnsvloer. Het Groene Vlag-element word als kap op een betonnen rooster geklikt. Volgens Van den Berg heeft de subsidieregeling vorig jaar goed bijgedragen aan de verkoop. Vooral onder rosékalverhouders is de vloer (betonnen rooster met Groene Vlag-kap) populair, al hebben ook kalverhouders met blanke kalveren de vloer aangeschaft. Hierbij zijn de houten roosters vervangen door betonnen roosters.

De Groene Vlag-kappen kunnen geleverd worden in een breedte van 127 tot 140 mm. Om de emissie te beperken is er nog de mogelijkheid om een klep toe te passen in de roosterspleet.

Helft niet uitgekeerd

Boerenbelangenbehartiger LTO Nederland verwacht overigens niet dat alle kalverhouders die de subsidie hebben aangevraagd, daadwerkelijk gebruik gaan maken van de subsidie. De stikstofcrisis en de benodigde investeringen om de ammoniakuitstoot te beperken zijn enkele redenen waarom kalverhouders afwachtend zijn met de investering in welzijnsvloeren. Wanneer de helft van de 12,5 miljoen euro aan toewijzingen daadwerkelijk wordt benut, is dat volgens LTO het maximaal haalbare. Het bedrag dat niet wordt uitgekeerd hoopt LTO samen met brancheorganisatie SBK om te kunnen zetten in een nieuwe subsidieregeling voor verduurzaming van kalverbedrijven.