kennispagina

Van oud staatsbedrijf naar splinternieuwe stal

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 2 augustus 2019 Laatste update 14 maart 2023

In Oost-Duitse Steinheuterode heeft de Nederlandse familie Geene een prachtige nieuwe stal gebouwd voor 1.550 melkkoeien.

Volop ruimte, licht en ligcomfort

In 1998 kocht de familie Geene een voormalig staatsbedrijf in de deelstaat Thüringen. Ze gaven de melkveetak van hun gemengd bedrijf in Landhorst op om 400 kilometer verder een nieuw melkveebedrijf op te bouwen. Twintig jaar boerden ze in de betonnen stallen uit het midden van de vorige eeuw. Vorig jaar was het tijd voor een nieuwe stal.

Licht en ligcomfort

De nieuwe stal lijkt in niets op de oude. Er is volop ruimte, licht en ligcomfort voor de koeien. Willem Geene heeft twee stallen gebouwd. In de linkerstal staat de zestigstands carrouselmelkstal met daarachter een stal van 125 m lang voor 250 ‘verse’ koeien die de laatste twee maanden hebben afgekalfd. De 3+1 stal heeft aan de rechterzijde over de hele lengte een extra potstalgedeelte. Hier kunnen de koeien gedurende een deel van de dag van extra rust en ligcomfort genieten.
Onder de stal is geen mestkelder. Een mestschuif trekt de mest over het loopgedeelte naar een centrale put voor in de stal. Het loopgedeelte is geprofileerd. In het verse beton zijn smalle banen van 2 cm breed en 1 cm diep gefreesd. Hierdoor hebben de koeien extra grip.

Kelderloze stal

In de rechterstal stal staan duizend koeien. Deze 3+3 stal is 240 m lang. Ook hier een kelderloze stal met in het midden een 6 m brede mestput die dwars in de stal ligt. Deze mestput is verbonden met de mestput in de naastgelegen stal. Hij is in totaliteit 110 m lang en 2 m diep. Er kan totaal 1.300 kuub mest in opgeslagen worden.

De familie Geene heeft 38 medewerkers. In twintig jaar tijd is de melkproductie op het bedrijf gegroeid van 4,5 miljoen kg naar 13,5 miljoen kg. De melkveehouders hebben 600 hectare grond in eigendom en ze bewerken circa 1.500 hectare. 
De familie Geene is bereid vragen over hun nieuwe stal te beantwoorden: cm.geene@gmail.com


Lees ook

550 koeien op 2.100 palen