kennispagina

‘Varkenstoilet werkt prima’

Agrabeton Nieuwsbrief, april 2019

In 2017 is Varkenshoff gestart met een innovatieve stal waarin de dieren veel ruimte krijgen, beschikken over stro en mesten op een varkenstoilet. De ervaringen in de stal zijn prima. Met de vleesafzet wil het nog niet vlotten.
 

Innovatieve varkensstal met veel ruimte en varkenstoilet

Varkenshoff is een initiatief van de familie Noordman uit Lemelerveld (Ov). Naast vierduizend vleesvarkens in een reguliere stal heeft de familie op dezelfde locatie een klein zeugenbedrijf met 25 zeugen, inclusief ongeveer tweehonderd biggen en vleesvarkens. De serrestal waarin deze varkens staan, is gebouwd door ID Agro. Met een lengte van 47 m, breedte van 18 m en een hoogte van 7 m is de stal ruim opgezet voor het aantal dieren. Alle zeugen en vleesvarkens hebben de beschikking over een dichte vloer met stro met daarachter een centrale mestruimte, het varkenstoilet.

Varkenstoilet

Het varkenstoilet heeft een metalen driekantrooster met daaronder een mestkelder waar een mestschuif doorheen loopt. De dunne fractie stroomt via een giergoot naar de mestkelder van de reguliere vleesvarkens en de dikke fractie wordt apart opgevangen. Varkenshoudster Annemarie Noordman ervaart dat het varkenstoilet prima werkt. In de zomer mesten de varkens keurig op het toilet. Bij vochtig weer willen de dieren nog wel eens in het stro mesten. Noordman: “Dan verklein ik de stroruimte waardoor ze weer op het toilet gaan mesten.”

 

Betonnen plantenbakken met groen

Opvallend in de stal zijn ook de vele bomen, struiken en planten. Vijf grote betonnen plantenbakken dwars door de stal delen de ruimte op in vier segmenten: kraamzeugen, speenbiggen, drachtige zeugen en vleesvarkens. De bomen en struiken hebben een drieledige functie: ze zorgen voor een natuurlijk aanzicht, zuiveren de lucht en de dieren kunnen enigszins van het groen eten. “Alles wat dieren buiten zouden hebben, hebben ze binnen ook”, zegt Noordman. Het semitransparante dak en de lichtdoorlatende gevels zorgen voor natuurlijk daglicht.

Ander gedrag

De varkenshoudster merkt dat de dieren hun gedrag aanpassen aan de omgeving. Er worden flinke nesten gemaakt van stro op het moment dat zeugen biggen krijgen. Ook hebben de zeugen geleerd hoe ze om moeten gaan met pasgeboren biggen. Toen de zeugen voor het eerst in de vrije ruimten hun biggen wierpen, werden er de eerste dagen veel biggen doodgelegen. Nu de zeugen werpen die zelf opgegroeid zijn in deze strohokken, is het percentage doodliggers flink gedaald.

Enig nadeel van het houderijconcept is dat het varkensvlees vooral verdwijnt in het reguliere afzetkanaal. Nog weinig consumenten willen betalen voor de meerprijs die deze wijze van varkens houden met zich meebrengt. “Maar het gaat mij lukken”, zegt Noordman. “Het is een houderij die past bij de huidige consumenten. In de Randstad is voor ons nog een wereld te winnen.”

Lees ook

Sterkere varkens in Groepskraamstal