De opstaande randen van de U-bakken voorkomen dat verse stallucht in de mestkelder belandt.
Veel beton in kalverstal Friesland
Piet en Heide Wisse breiden hun locatie in Wâlterswâld (Fr) uit van 700 naar ruim 2.000 kalveren. Hiervoor bouwen ze twee nieuwe stallen waarin veel beton verwerkt is.
Beton in kelder en bovenbouw
Elke stal is 27 m breed en 65 m lang en heeft een nokhoogte van 8 m. In de stal is veel beton verwerkt, zowel in de kelder als in de bovenbouw. De keldervloer is gestort en voorzien van een dubbele wapening. Hiervoor waren er twee betonpompen op het bedrijf actief. Alle kelderwanden zijn ook gestort en bevatten een enkele wapening. Per dag werd er tussen de 50 m en 65 m aan kelderwanden gerealiseerd. Totaal gaat het om 1.400 m1 kelderwand.
Leegstromen mestkelder
Om voldoende mest op te kunnen slaan zijn de mestkelders 1,4 m diep. De keldervloer in het achterste spantvak is 250 mm dieper gemaakt. Zo stroomt de mestkelder in de rest van de stal beter leeg. Op de kelderwanden is één steenlaag gemetseld. De bovenkant van de voerpaden komt zo gelijk met de bovenkant van de roosters.
Het uitgraven van de bouwlocatie is gestart in mei 2019. Begin september was de onderbouw gereed en werden de prefab elementen voor de gangpaden gelegd. Dit zijn U-bakken waarbij de opstaande randen ervoor zorgen dat er geen tocht vanuit het voerpad naar de mestkelder kan stromen. De kalverhouder maakt namelijk gebruik van voerpadventilatie waarbij voorkomen moet worden dat de verse lucht meteen in de mestkelder belandt.
Foto’s: Piet Wisse
Gangpad met antislip
Vooraan en halverwege de stal loopt een 1,5 m brede dwarsgang door de stal. De dwarsgang halverwege is tevens een drijfgang waarover de kalveren later afgeleverd worden naar de vrachtwagen die hen naar de slachterij brengt. De gangen zijn van prefab betonnen elementen en de drijfgang is voorzien van een ruitjesprofiel dat dient als antislip.
Nadat de stalen spanten zijn gezet, is bij elke spantpoot een klein kistje gemaakt om de spantvoet en sparing af te storten met beton. De spantvoet is hierdoor extra stevig. Vervolgens zijn de betonpanelen voor de buitenwanden geplaatst. Daarna zijn de betonnen onderslagbalken op de mestkelder gelegd waarop welzijnsroosters zijn geplaatst.
Bovenbouw goedkoper
De gordingen liggen bovenop de spanten. Dit maakt de bouw goedkoper. Het dak bestaat uit EKO-sandwichpanelen. Deze hebben een stalen bovenkant en een alu-folie afwerking aan de onderkant. Over de gordingen ligt een kunststof band om uitzakken van de gordingen te voorkomen. Begin december 2019 zijn de kalveren op het bedrijf gekomen. De stallen zijn gebouwd door Bouwbedrijf Visser uit Dokkum.