nieuwspagina

Vernuftige modulaire voerkeuken

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief juni 2021 18 juni 2021 Laatste update 13 december 2022

ID Agro heeft voor stalautomatiseerder Lely een modulaire voerkeuken ontwikkeld voor de Vector voerrobot van Lely. De betonnen vloer is voorzien van een rode belijning en transparante coating.  

De voerkeuken bestaat uit twee ruimten, de voorraadruimte (waar verschillende voersoorten in blok, pak of bulk worden opgeslagen) en de mengruimte (waar de robot gevuld wordt en het voer gemengd). Afhankelijk van het aantal voersoorten en/of het aantal te voeren dieren, kan er gekozen worden voor verschillende breedtes en dieptes van de voerkeuken. In het dak van de voerkeuken is een grijper geïntegreerd. Deze haalt het voer op in de voorraadruimte en brengt het naar de mengruimte waar de Vector robot staat.

Vernuftige modulaire voerkeuken 1

De voorraadruimte is voorzien van rode (gecoate) belijning die rechthoekige vlakken vormen. Door de grijper te programmeren weet hij waar welk voer staat en hoeveel voer hij moet pakken om het juiste rantsoen voor een bepaalde groep koeien samen te stellen.

Betonnen vloer met rode lijnen

De voorraadruimte is voorzien van rode (gecoate) belijning die rechthoekige vlakken vormen. Door de grijper te programmeren weet hij waar welk voer staat en hoeveel voer hij moet pakken om het juiste rantsoen voor een bepaalde groep koeien samen te stellen. De volledige vloer is vervolgens gecoat met een transparante slijtvaste coating zodat perssappen het beton niet kunnen aantasten.

De vloer wordt in de meeste gevallen 200 mm dik uitgevoerd en heeft een dubbele wapening. Hierdoor is het mogelijk om naast tractors en loaders/verreikers ook vrachtwagens met een walking floor de voerkeuken te laten bevoorraden. Standaard wordt de keuken voorzien van een grote oproldeur in de volledige voorzijde van de voerkeuken waardoor de keuken in zijn geheel toegankelijk is voor verschillende voertuigen.

Vernuftige modulaire voerkeuken 3

De voorzijde van de voerkeuken. De brede wand aan de linkerkant kan geheel opgerold worden. Rechts aan de zijkant de opening waardoor de Vector robot naar binnen kan rijden om gevuld te worden.

Makkelijk aan te passen

De modulaire voerkeuken is zo gemaakt dat ook later de grootte gemakkelijk aangepast kan worden. Daarom is de voerkeuken rondom voorzien van prefab betonnen elementen van 1 m hoog. Deze zijn functioneel als versteviging van de zijwand en kunnen verplaatst/hergebruikt worden indien de voerkeuken wordt uitgebreid. Ook kunnen er kleine betonnen sleufsilowanden geplaatst worden in de voerkeuken om bepaalde losgestorte producten in op te slaan. Door de eenvoud van de constructie zijn er slechts beperkte voorbereidings- en installatiewerkzaamheden nodig. Dit betekent lage bouw- en fundatiekosten.

Lees ook

Kennispagina
Betonhuis Cement - Agrabeton - Sleufsilo

Zes sleufsilo’s op een rij

Lees meer
Kennispagina
Schoonebekers

Basaltvezels in vloer nieuwe schapenstal

Lees meer
Kennispagina
De ammoniakemissie in vrijloopstallen met een composterende houtsnipperbodem is gemiddeld 31% minder dan een ligboxenstal, maar er worden meer broeikasgassen geproduceerd.

Minder ammoniakemissie in vrijloopstal met houtsnippers

Lees meer