Vierkante stal voor melkvee 

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 3 mei 2019

In het Friese Siegerswoude hebben de broers Luuk en Thijs Janssen een nieuwe stal gebouwd voor vijfhonderd melkkoeien. Met een omtrek van 90 bij 80 m is de stal nagenoeg vierkant.

Het vierkante model is efficiënt

In 2016 zijn de broers Janssen begonnen met de aanpassingen. De oude stal met een lengte van 80 m en een breedte van 45 m is verbreed naar de zijkant met een nieuw gedeelte. Van de oude stal is het dak verwijderd en er is een compleet nieuw dak gemaakt op het complex. Het dak is een combinatie van geïsoleerde sandwichpanelen en serredoek.

Het serredak bevindt zich in het midden van de stal. De geïsoleerde sandwichpanelen liggen aan de zijden. Voordeel van deze manier van bouwen is dat een grote stal toch niet bijzonder hoog wordt en past in het landschap. Door deze constructie komt er ook volop licht in de stal en kunnen de koeien schuilen voor instraling van de zon.

Vierkant model is efficiënt

In het midden van de stal is de wachtruimte van de koeien gesitueerd waar ze verblijven voordat ze naar de 52-stands carrouselmelkstal gaan. De vloer van de wachtruimte is volledig van beton en loopt ongeveer 5 procent op. Hierdoor gaan de koeien altijd met hun kop in de goede richting staan (naar de melkstal toe) en kan het opdrijfhek de dieren eenvoudig naar de melkstal begeleiden.

Het vierkante model van de stal heeft volgens de gebroeders als voordeel dat de looplijnen voor de koeien kort zijn. Koeien hoeven maximaal 50 meter te lopen vanaf hun ligplaats tot aan de wachtruimte. Door de efficiënte inrichting worden de klauwen van de koeien minder belast, wat de gezondheid van de dieren en de melkproductie ten goede komt.

Emissiearme vloer

De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. In het nieuwe gedeelte van de stal en een deel van de oude stal is een emissiearme vloer gelegd: de Opti-Cow Floor. Dit is een dichte rubberen emissiearme vloer op een betonnen ondergrond. De mest wordt via een mestschuif afgeschoven in een aparte kelder. Hiermee zijn de melkveehouders voorbereid op toekomstige nabewerking van de mest. Op het dak liggen zonnepanelen, de verlichting bestaat uit ledlampen en de nieuwe installaties zijn energiezuinig. De CO2-belasting van het bedrijf op het milieu is zodoende minimaal.

Lees ook

Milieuvriendelijke melkveestal naast natuurgebied