nieuwspagina

Winnaars Concrete Design Competition 2019-2020 bekend

Auteur: Cindy Vissering 30 november 2020 Laatste update 14 maart 2023

De Concrete Design Competition is een prijsvraag voor studenten van bouwkunde en civiele techniek. In de 9e editie werden studenten gevraagd om een ontwerp in te dienen dat invulling geeft aan het thema FORM-WORKS. Het gaat daarbij om het aspect dat beton van relatief vloeibare specie uithardt in een stevige, robuuste vaste vorm. Betonspecie wordt in een mal of bekisting gestort dat bijna elke denkbare vorm kan hebben. Hierdoor kan beton bijna elke gewenste vorm en textuur aannemen. De studenten werden uitgedaagd om deze aspecten nader te onderzoeken en door toepassing in een project te presenteren.

Uitdaging voor studenten

De ingediende ontwerpen variëren in focus van conceptueel ontwerp tot technische uitwerking van een detail. De jury waardeerde vooral die ontwerpen die op alle schaalniveaus het thema hadden doorgevoerd, en aandacht hadden besteed aan de architectonische inpassing, de vorm van het object zelf en de oppervlaktestructuur.

De jury van de 9e editie 2019-2020 bestond uit: Juliette Bekkering (voorzitter), Diederik Veenendaal, Marieke Kums, Niels van der Hulst en Max Rink. 

 

Winnaars

De eerste prijs is gewonnen door Saskia Tideman, Siri Mulleners en David Fritz voor hun ontwerp van een modulair element waarmee een architectonische geluidswal gevormd kan worden, Acute acoustics.

De tweede prijs ging naar Koen van Dijk en Michiel Derikx met hun inzending Velvet concrete vanwege de look and feel van het getoonde oppervlak en de vormen, gemaakt met textielbekisting.

Een derde prijs wat weggelegd voor Clara Beckers, Jemina Lai en Hannah Zhu met Multi façade. Dit complete idee, van de materiaaleigenschappen van het beton, de composiet van het paneel tot de context van een gebouw en hoe het regenwater van het dak door de panelen werd verdeeld, werd door de jury zeer gewaardeerd.

Voor een duidelijker beeld van de ontwerpen van de winnaars en van alle genomineerden, neem een kijkje op tektoniek.nl/concrete-design-competition.

Concrete Design Competition

De Internationale Concrete Design Competition voor studenten van opleidingen bouwkunde en civiele techniek is een tweejaarlijkse ideeën- en ontwerpprijsvraag. Deze competitie heeft als doel het stimuleren van een innovatieve ontwerphouding gerelateerd aan het gebruik van beton als materiaal en technologie.

De prijsvraag wordt georganiseerd door een consortium van Europese brancheorganisaties van cement en beton. In Nederland wordt de prijsvraag door Betonhuis Cement vanuit Tektoniek University georganiseerd. 

Cindy Vissering
Contactpersoon
Cindy Vissering
Adviseur Technische Marketing, sectorsecretaris Stenen & Blokken