nieuwspagina

Winnaars Concrete Design Competition 2021-2022 bekend

Auteur: Cindy Vissering Foto: Tektoniek 1 juli 2022 Laatste update 14 maart 2023

Betonhuis Cement faciliteert jaarlijks betonworkshops bij TU Delft en TU Eindhoven. De workshops worden vanuit Betonhuis Cement begeleid door Siebe Bakker van bureaubakker. Met onder meer de ervaring uit de workshops hebben studenten bouwkunde en civiele techniek ideeën ingediend voor de Concrete Design CompetitionHet thema van de tiende editie was REIMAGINE, waarbij gevraagd werd te bedenken hoe we beton anders kunnen toepassen, zodat we een grotere bijdrage kunnen leveren aan een duurzame en circulaire bouweconomie.

De jury was blij verrast met het grote aantal inzendingen (44) voor deze tiende editie van de Concrete Design Competition en de kwaliteit van de posters. De jury herkende een aantal verbindende thema's in de inzendingen. Het stapelen van bouwdelen kwam in verschillende inzendingen terug; losmaakbaar ontwerpen is in de circulaire economie dan ook een belangrijk thema. Daarnaast een aantal inzendingen met focus op het vergroten van de biodiversiteit en het inzetten van duurzame betonmengsels. 

De jury had een flinke kluif aan de beoordeling. De 44 inzendingen op foamboards van A1-formaat werden stuk voor stuk aandachtig bekeken door jury. Eerst heeft elk jurylid zelf een top opgesteld, waarna deze ranglijsten naast elkaar gelegd werden en iedere inzending uit deze top uitvoerig doorgenomen en besproken werd. Hieruit zijn de winnaars en de drie eervolle vermeldingen gekozen. 

Eerste prijs

De jury koos twee eersteprijswinnaars, alle teamleden van beide inzendingen zijn uitgenodigd voor de Concrete Design Masterclass in Kassel eind augustus. Beide inzendingen zijn beloond met een cheque van € 1.200.

(dis)connection

De ontworpen, los in elkaar te haken elementen zijn van hoge architectonische kwaliteit, in het bijzonder de opengewerkte knoop, en voegen daarmee een beeldbepalend element toe in de ruimte. Ze zijn goed functioneel ontworpen, duidelijk gepresenteerd en prachtig uitgevoerd in een model. De variant met meerdere onderdelen werd door de jury wellicht als te arbeidsintensief aangemerkt, de variant met opengewerkte knoop had volgens hen de meeste potentie. (dis)connection werd ingediend door Kristīne Mogiļevceva, Ksenija Onufrijeva en Vlad-Gabriel Dobran.

MODUMN

Stapelbare, modulaire kolomelementen met mogelijkheid tot aansluiten van liggers van hout of beton. De vorm is eenvoudig door zelfbouwers (op de bouwplaats) te maken. De kolom, opgebouwd uit achthoekige elementen, geeft een architectonische meerwaarde in de ruimte. De jury was onder de indruk van de presentatie en vond dit een goed voorbeeld van hoe een idee effectief, duidelijk en aantrekkelijk gepresenteerd kan worden. MODUMN werd ingediend door Gina Goedert en Xinyue Wu.

Derde prijs

Het team dat de derde prijs won, werd hiervoor beloond met een cheque van € 600.

The Arch

Het beton van dit architectonische element is gemaakt met gegranuleerde mosselschelpen om de CO2 te reduceren. Na de toepassing van de fraai vormgegeven boogelementen in een eerste en tweede cyclus, worden ze aan de zee teruggegeven om als basis te dienen voor aangroei en beschutting voor het zeeleven. De jury waardeerde het esthetisch ontwerp, maar vroeg zich af of dit materiaal ook toepasbaar zou zijn voor alternatieve vormen en meer uitdagende functies. The Arch werd ingediend door Matteo Armenante, Jelmer Eising en Kathryn Larsen.

Op 17 juni werden de winnaars bekend gemaakt tijdens een event op de TU-Delft. De jury van de 10e editie bestaat uit voorzitter Marieke Kums (studio MAKS), Serge Schoemaker (Serge Schoemaker Architects), Pim Peters (IMd raadgevende ingenieurs) en Ellen van Genechten (Hurks).

Eervolle vermelding

De jury selecteerde drie inzendingen voor een eervolle vermelding.

• VersaTile, prefab betonelementen om de biodiversiteit te verhogen, werd ingediend door Elin Lohe, Miltiadis Filippos Christodoulakos en Maximilian Wilhelm Lieser.

• Virgin Connections, demontabele verbindingen tussen verschillende materialen, werd ingediend door Djamo Mastenbroek en Joren Jans.

• Trombe Wall, waarbij staalslakken in combinatie met cement worden gebruikt voor stapelbare blokken met extra hoge capaciteit voor het vasthouden van warmte, werd ingediend door Rui Wei, Ruben Koppes, Midas Hoezen, Lilli Kroher en Ali Fatih Cebeci.

Conclusie jury

Voorzitter Marieke Kums concludeert over het geheel: ‘Alle genoemde projecten, winnaars en eervolle vermeldingen, geven een aardig beeld van de besproken thema's door alle inzendingen heen.’

Voor een duidelijker beeld van de ontwerpen van de winnaars en van alle genomineerden, neem een kijkje op Tektoniek, Concrete Design Competition 

 

Concrete Design Competition

De Internationale Concrete Design Competition voor studenten van opleidingen bouwkunde en civiele techniek is een tweejaarlijkse ideeën- en ontwerpprijsvraag. Deze competitie heeft als doel het stimuleren van een innovatieve ontwerphouding gerelateerd aan het gebruik van beton als materiaal en technologie.

De prijsvraag wordt georganiseerd door een consortium van Europese brancheorganisaties van cement en beton. In Nederland wordt de prijsvraag door Betonhuis Cement vanuit Tektoniek University georganiseerd. 

Cindy Vissering
Contactpersoon
Cindy Vissering
Adviseur Technische Marketing, sectorsecretaris Stenen & Blokken