Zelfverdichtend beton zo gek nog niet
Door zelfverdichtend beton op de juiste wijze in te zetten kunnen forse rendementsverbeteringen worden gerealiseerd, zoals verkorting van de bouwtijd, besparing op egalisatie en trilwerkzaamheden en minder afwerktijd.
Zelfverdichtend beton kan uitstekend worden toegepast bij gietbouwprojecten. Het storten gaat sneller en gemakkelijker. Dit beton kan eenvoudig direct met de betonpomp of pompmixer worden ingebracht. Door de gladde oppervlaktestructuur behoeft er minder arbeid te worden verricht aan de afwerking van de wanden. Een typische kwaliteitsomschrijving hiervoor is consistentieklasse 6 (vloeimaat SF1) met een trechtertijdcategorie van 5 seconden.
Hoge vloeibaarheid
Door de inzet van zelfverdichtend beton zijn vloeren veel sneller te maken. Aangezien dit beton zeer vloeibaar is hoeven de vloeren nauwelijks extra te worden geëgaliseerd of afgewerkt. Zelfverdichtend beton kan ook uitstekend worden toegepast voor gekleurde betonvloeren. Afhankelijk van de omstandigheden kan dit beton worden verwerkt in consistentieklasse 5, 6 of 7 met een trechtertijdcategorie van 3-5 seconden.
Zelfverdichtend beton met een zeer hoge vloeibaarheid, gecombineerd met een hoge viscositeit is uitermate geschikt voor het maken van hoge, slanke kolommen en constructies met complexe bekistingsvormen. Kies voor deze zeer moeilijke toepassingen de consistentieklasse 7 en de trechtertijdcategorie 9. Dit beton is ook uitermate geschikt voor het maken van schoonbetonwerk dat zich kenmerkt door een glad oppervlak, scherpe aftekening en het ontbreken van grindnesten.
Goede voorbereidingstijd
Zelfverdichtend beton wordt op maat geproduceerd. Hierdoor kan de benodigde voorbereidingstijd langer zijn dan gebruikelijk. Het advies is dan ook om ruimschoots van tevoren de plannen en wensen voor te leggen aan de betoncentrale, die zelfverdichtend beton in zijn leveringspakket heeft.
Lees ook: Wat is de samenstelling van zelfverdichtend beton?