kennispagina

Zes sleufsilo’s op een rij

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 20 april 2020 Laatste update 14 maart 2023

In Staphorst staan bij melkveehouder Spiker sinds maart 2020 maar liefst zes betonnen sleufsilo’s op een rijtje. Nadat MBS Beton vorig jaar al een sleufsilo had geleverd en geplaatst, wilde de melkveehouder nogmaals vijf sleufsilo’s plaatsen voor zijn tweehonderd melkkoeien.

Zes betonnen sleufsilo's op een rij

De sleufsilo’s zijn 45 m lang en 10 m breed en zijn deels ter vervanging van oude sleufsilo’s en deels ter vervanging van enkele grondkuilen. Met dit aantal sleufsilo’s kan de melkveehouder flexibel werken en heeft hij voldoende voersnelheid om het ruwvoer vers en smakelijk te houden.

Kwartslag gedraaid

Alle sleufsilo’s liggen op een zandbed van 0,5 tot 1 m dik. Bij het plaatsen zijn de sleufsilo’s een kwartslag gedraaid ten opzichte van de oude sleufsilo’s. Hierdoor is de afstand tot aan de stal korter en is het snijvlak aan de noordzijde. De kans dat er broei ontstaat door windinslag en zoninstraling aan het snijvlak, wordt hiermee verkleind.

 

Met de voet naar buiten

De twee meter hoge L-vormige wanden zijn met de voet naar buiten geplaatst. Elk element heeft een standaardlengte van 5 m. Tussen de sleufsilo’s zit een ruimte van 2,50 m die gevuld is met zand. In de sleufsilo heeft de melkveehouder gebruik gemaakt van betonklinkers. Over enkele jaren, als het zandbed volledig is ingeklonken, wil de melkveehouder een asfaltlaag op de klinkers aanbrengen.