Logo Betonhuis

Ontwerptool Groen Beton

De online Ontwerptool Groen Beton van Betonhuis maakt het mogelijk om zelf het milieuprofiel te bepalen van betonmortel en betonproducten. De ontwerptool kan daarmee bijdragen aan het terugdringen van de milieubelasting van beton.
De tool begeleidt u stap voor stap via diverse schermen bij het invullen van de specifieke gegevens, zoals mengselontwerp, transport, (constructief) ontwerp en uitvoering. De factoren die in belangrijke mate bijdragen aan het milieuprofiel worden zo zichtbaar. Vervolgens kunnen alternatieven worden bepaald en doorgerekend. Op die manier kan een milieuprofiel van een specifiek betonmengsel of betonproduct worden geoptimaliseerd.
Wie met deze online tool een milieuprofiel heeft bepaald, kan vervolgens verschillende resultaten met elkaar vergelijken en automatisch rapporten genereren. Gebruikers kunnen hun resultaten laten valideren door een extern reviewbureau. Deze validatie wordt door opdrachtgevers steeds vaker vereist als onderdeel bij inschrijvingen voor projecten. Indien nodig of gewenst kan de gebruiker de met de ontwerptool berekende resultaten, na verificatie, laten opnemen in de Nationale Milieudatabase.

Rekenregels van de tool

De tool is ontwikkeld door SGS INTRON en volgt de levenscyclusanalyse (LCA) benadering. Hij is gebaseerd op de eisen en richtlijnen uit de Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW Werken, het SBK toetsingsprotocol, gegevens uit de Nationale Milieudatabase en natuurlijk basis LCA normen zoals NEN-EN 15804, ISO 14040 en ISO 14044. De Betonhuis ontwerptool is inhoudelijk beoordeeld en goedgekeurd door IVAM.

Kosten aanschaf en gebruik

De kosten voor aanschaf van de tool zijn eenmalig € 450,- excl. BTW. Klik hier om het aanvraagformulier in te vullen.
Bedrijven die zijn aangesloten bij sectorverenigingen van Betonhuis kunnen gratis gebruikmaken van de tool. Gebruik hiervoor de actiecode van BFBN of VOBN. Bij aankoop kunnen per bedrijf maximaal 20 medewerkers hiervan gebruikmaken. U hoeft hiervoor de tool maar één keer te bestellen. Nadat u uw inloggegevens van ons heeft ontvangen kunt u zelf uw collega’s uitnodigen.

Kosten review

Bij het aanvragen van een review van een berekend milieuprofiel wordt door Betonhuis een meerprijs van € 250,- excl. BTW per review in rekening gebracht. Daarnaast betaalt u per review kosten aan het reviewbureau. Deze kosten betaalt u rechtstreeks aan het desbetreffende bureau. Klik hier om het aanvraagformulier voor een review in te vullen.

Aangesloten bedrijven

De bij het Betonhuis aangesloten cementindustrie, betonfabrikanten en betoncentrales zijn verspreid over het gehele land. Vroegtijdige betrokkenheid van vakmensen van de aangesloten bedrijven helpt bij, procesverbetering (reductie van faalkosten), optimalisatie van menselijke inzet op de bouwplaats, optimalisatie van logistiek en het volbrengen van de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.

BFBN C&BC VOBN