nieuwspagina

Betonhuis feliciteert lid AGAR met de titel: beste maakbedrijf van 2021

Auteur: Remco Kerkhoven Foto: Eigen foto van Nijwa 13 januari 2022 Laatste update 21 januari 2022

AGAR Holding mag zich de trotse winnaar noemen van de Maakindustrie 100, de lijst van de honderd best presterende maakbedrijven van 2021. Het bedrijf uit Hengelo verdrong Verder International, dat de lijst drie jaar lang aanvoerde, naar plaats twee.

AGAR Holding bestaat uit dertien bv’s die samen een compleet pakket producten en diensten leveren op het gebied van betonmortel, droge mortel, betonwaren en zand/grind. Het hoofdkantoor van de holding is gevestigd in Hengelo, Overijssel. De MT/Sprout Maakindustrie100 beoordeelt maakbedrijven tot een omzet van 500 miljoen euro op omzet- , ebit- en roic-groei. De bedrijven in de 2021-lijst tekenen gezamenlijk voor een omzet van 12,9 miljard euro, 200 miljoen minder dan de 2020-editie.

Ook gecertificeerd voor de veiligheidsladder

Betonpompbedrijf Nijwa, onderdeel AGAR is als eerste betonpompbedrijf in Nederland gecertificeerd voor de Veiligheidsladder (SCL). Eind december overhandigde SKG-IKOB het certificaat. Ook ontving het bedrijf certificaten voor VCA* en ISO 9001. Ben Rodenhuis, directeur van Betonpompbedrijf Nijwa en alle Betonmortelcentrales behorend tot AGAR: “Als Twents bedrijf zijn we normaal gesproken vooral nuchter. Maar nu zijn we oprecht trots dat Nijwa het eerste betonpompbedrijf in Nederland is dat gecertificeerd is voor de Veiligheidsladder.” Het bedrijf stapt in op SCL-Light-trede 2 en heeft de ambitie uitgesproken om volgend jaar voor trede 3 te gaan.

Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB)

Vanaf 1 januari stellen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, certificatie volgens de Veiligheidsladder verplicht in aanbestedingen of contracten. Rodenhuis: “Onder het motto: wij werken veilig of we werken niet, zijn we met veel medewerkers het veiligheidstraject ingegaan. Binnen Betonhuis en de BBB (Branchevereniging Betonpombedrijven) is veiligheid eveneens een centraal thema. Wij hebben belangrijke stappen gezet op gebied van veiligheid, bewustzijn en betrokkenheid. Als onderdeel daarvan hebben we de tien Gouden Veiligheidsregels geïmplementeerd.”

Voorbeeld veilig werken

Het beste bewijs dat de veiligheidscultuur op orde kwam tijdens een bezoek van de auditoren aan een project. Op de vraag “wat betekent veiligheid voor jou?” zei pompmachinist Danny spontaan: “GHGB en ABC”. Op de vragende blikken van de auditoren antwoordde Danny: “Geen Helm, Geen Beton” en “Always Be Careful”. Toen hij kort daarna een aantal bouwvakkers aansprak op hun veiligheidsgedrag bleek dat het niet alleen bij loze woorden bleef, maar dat de veiligheid werkelijk goed verankerd zit.

Lid van Betonhuis

De AGAR Holding is met verschillende bedrijven lid van o.a. de sectoren Betonhuis Betonmortel, Bestrating en Constructief Prefab. Betonhuis feliciteert de Holding dan ook met dit prachtige resultaat.