nieuwspagina

Betonindustrie goed vertegenwoordigd op het Malieveld

Auteur: Redactie Betonhuis Foto: Ton Pielkenrood 30 oktober 2019 Laatste update 8 september 2021

Bouwondernemers, toeleveranciers, baggeraars en betonvakmannen demonstreerden in Den Haag tegen de PFAS-norm en het stikstofbeleid. Duizenden projecten liggen stil en demonstranten willen dat het kabinet maatregelen neemt. Bestuurders, leden en medewerkers van Betonhuis waren ook op het Malieveld te vinden. De vlag - Laat Nederland weer bouwen – werd een groot succes. 

Tijs Prins, directeur van PSD Beton, lid van Betonhuis, kwam in het NOS-journaal: "Zodra die rechterlijke uitspraak was geweest, hadden ze in een keer met een noodwet alles opzij moeten zetten. En vervolgens in driekwart jaar moeten puzzelen hoe het dan verder moet, zodat je nu wel door kan!” Voor veel bedrijven is het stikstofbeleid en de PFAS-norm nu te streng. Als deze in december wordt versoepeld, is dat volgens veel demonstranten al te laat. De algemene reactie op het Malieveld is dan ook dat de mensen klaar zijn met de politiek en meer zekerheid willen.

Laat Nederland weer bouwen!

"Maar het protest gaat wel verder dan alleen werkgelegenheid. Veel van deze mensen willen bouwen. Laat Nederland weer bouwen! Er moeten nieuwe woningen en bedrijfsgebouwen komen. Ook de infra zit op slot!", aldus Ton Pielkenrood. Hij demonstreerde samen met Taco van den Broek, sectorsecretaris Bestrating en Constructief Prefab en met bestuurders Marcel Bettonvil en Hans Mascini tegen het politieke falen.

Betonhuis: snel crisismaatregelen nodig

Betonhuis heeft een brief gestuurd naar het kabinet en de Tweede Kamer. Betonhuis dringt erop aan om zo spoedig mogelijk met maatregelen te komen (indien nodig nood- of crisismaatregelen), die de bouw in staat stelt zijn werk te doen. Dat kan door de bouw al dan niet tijdelijk vrij te stellen, net als in de ons omringende landen. De PFAS-norm moet snel worden verhoogd om direct weer aan een duurzame samenleving te bouwen.

Geslaagde actiedag

Met zo’n 6.000 bezoekers en veel voertuigen op het Malieveld kijkt Betonhuis terug op een geslaagde actiedag in Den Haag. De organisatie van de actiedag (GiV) waardeert dat de vier bewindslieden (Van Veldhoven, Knops, Wiebes, Schouten) naar het Malieveld zijn gekomen. Betonhuis had echter gehoopt op concretere toezeggingen voor een werkbare norm voor PFAS en een snelle drempelwaarde voor stikstof. Dat laat nog op zich wachten, zie nieuwsbericht. Betonhuis was in samenwerking met 49 branche- en ondernemersorganisaties- aanwezig en bedankt haar leden die naar het Malieveld zijn gekomen. 

Meer nieuwsberichten

Ruim 3 miljard euro omzet gemoeid met door PFAS getroffen projecten (bron: Bouwend Nederland)

Wat levert het bouwprotest onderaan de streep eigenlijk op? (bron: Cobouw)

Zo zag het bouwprotest eruit: toeteren, joelen, middelvingers en ME (bron: Cobouw)

De gevolgen van PFAS-regels voor de bouw: 'Er is steeds minder werk' (bron: nu.nl)

EIB: duizenden banen minder in de bouw door stikstofcrisis (bron: nos.nl)

 

Contactpersoon Betonhuis

Paul Ewalds, stuur een e-mail