nieuwspagina

B:ton 2020-01 is verschenen

2 april 2020 Laatste update 4 april 2020

De betonsector combineert betrouwbaarheid, design, duurzaamheid en innovatie. Zo ontstaat een scala aan toepassingsmogelijkheden bij het realiseren van oplossingen op het gebied van infrastructuur, bouw, openbare ruimte, verkeer, de agrarische sector, enzovoort. B:ton besteedt aandacht aan al deze toepassingsgebieden en doelgroepen.

In de nieuwste editie van B:ton lees je onder andere over de 'zwart beton challenge'. Veel producenten worstelen met het verkrijgen van een mooie, egale kleur. Helemaal wanneer het gaat om esthetisch beton is dat belangrijk. Ook mag er weinig verloop zitten in de verschillende gevelelementen. Hoe doe je dat? Om meer kennis hierover te vergaren, is Betonproducten Nederland (BPN) een challenge begonnen. Dertien lidbedrijven zijn de uitdaging aangegaan en hebben zwarte platen geproduceerd. Deze worden een jaar lang gemonitord, om te zien welke plaat het best uit de bus komt. 

De betonnen objecten van de Engelse ontwerpster Emma McDowall vormen samen juist een explosie aan kleur. Ze maakt onder meer vazen, klokken en kandelaars van kleurrijk beton: "Ik vind het heerlijk om met het materiaal te werken. Het gewicht geeft het beton iets gedenkwaardigs."

B:ton 2020-01 kleurrijk beton

De Engelse ontwerpster Emma McDowall met haar kleurrijke betonnen objecten

Verder lees je over het Yardenhuis in Amsterdam Zuidoost. De gele kleur van de betonnen elementen in samenspel met het hout geeft het gebouw iets zachts, zonder dat het daarbij verloren gaat in de gebouwde omgeving. De keuze voor beton lag voor de hand, aldus de architect: "Amsterdam Zuidoost heeft een hard stedelijk decor, met veel beton. Een houten gebouw zou hier niet passen. Tegelijkertijd biedt beton een soort van bescherming; geborgenheid voor de mensen die in het gebouw op hun eigen manier afscheid kunnen nemen van hun dierbare."

Open het digitale magazine

Foto cover: Stijlgroep