activiteit

De week van de RI&E

Foto: Betonhuis

De week van de RI&E komt eraan. Een mooi moment om even stil te staan bij RIE. Want daarmee krijg je zicht op de gevaren die er in je organisatie spelen. Dat is best een uitdaging. Maar de activiteiten in het kader van deze week bieden veel inspiratie.

De week van 21 tot en met 25 juni 2021 staat in het teken van de RI&E. De Week van de RI&E is een initiatief van het Steunpunt RI&E.

Week van de RI&E

In heel het land worden acties georganiseerd door supporters van de Week van de RI&E. Zo worden werkgevers aangespoord om in deze week aan de slag te gaan met de RI&E of de bestaande RI&E op te pakken, met als doel om veilig en gezond werken te integreren in het bedrijfsproces.

Zicht krijgen op de gevaren in je organisatie is nodig. Want je kunt de situatie alleen verbeteren, en dus ongelukken voorkomen, als je weet welke gevaren er zijn en hoe groot het risico is dat er ongelukken gebeuren.

De RI&E moet altijd actueel zijn

Is het Plan van Aanpak van de RI&E in werking gezet en uitgevoerd? Dan bespreekt de werkgever jaarlijks de voortgang met de werknemers en de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiger. Veranderen de arbeidsomstandigheden binnen de organisatie, dan is het ook nodig om de RI&E aan te passen. Voorbeelden daarvan zijn de ingebruikname van nieuwe machines. Of een verandering in de werkwijze van het bedrijf. Met andere woorden: een RI&E moet altijd actueel zijn.

Coronamodule

Bedrijven zijn verplicht om een corona-module op te nemen in de RI&E. Betonhuis heeft de module in het branche-RI&E-instrument laten erkennen, hierdoor gelden de volgende regels voor toetsing:

  • Bedrijven met ≤ 25 medewerkers die een erkend instrument met erkende corona-module invullen hoeven de RI&E niet te laten toetsen.
  • Bedrijven met  > 25 medewerkers die een erkend instrument met erkende corona-module invullen moeten de RI&E laten toetsen.
  • Als een bedrijf  > 25 medewerkers alleen de corona-module toevoegt aan een bestaande getoetste RI&E moeten zij deze corona-module laten toetsen door een gecertificeerd arbodeskundige.